Aπό ψηλά είναι αλλιώς…
Οι εναέριες φωτογραφίες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 4.400 συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό Drone Awards 2018.
1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Florian Ledoux, Γαλλία
Το άλμα της πολικής αρκούδας, ανάμεσα σε δύο επιπλέοντα κομμάτια πάγου στην προστατευόμενη περιοχή Lancaster Sound του Καναδά, συνοψίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αλλοίωση του οικοσυστήματος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν τις παγωμένες επιφάνειες ως βάση για να κυνηγήσουν την τροφή τους στη θάλασσα. Το καλοκαίρι –που λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες απ’ ό,τι παλιά– οι πάγοι λιώνουν και το θηρευτικό τους πεδίο περιορίζεται, με αμφίβολες συνέπειες για τον πληθυσμό τους στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Φωτογραφία: © Ovi D.Pop
2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΛΗΨΗ
Ovi D. Pop, Ρουμανία
Δεν έχει μόνο ο καιρός αλλά και ο δρόμος γυρίσματα. Τη φιδωτή επαρχιακή οδό που διατρέχει το εικονιζόμενο δάσος της επαρχίας Μπιχόρ, στη βορειοδυτική Ρουμανία, μοιάζει να τέμνει με χάρακα και χειρουργική ακρίβεια ανθρώπινο χέρι. Τις φουρκέτες από δεξιά αγκαλιάζει η πλούσια βλάστηση, ενώ στα αριστερά τον λόγο έχει το χιονισμένο τοπίο, με τον δρόμο να λειτουργεί σαν φυσικό όριο ανάμεσά τους.
Φωτογραφία: ©Vincent Riemersma
3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Vincent Riemersma, Ολλανδία
Ο χειμωνιάτικος ήλιος δημιουργεί τα δικά του οπτικά εφέ. Με φλαμίνγκο σε λευκό φόντο μοιάζουν οι σκιές των αθλητών του υπερμαραθωνίου των 100 χλμ. με παγοπέδιλα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στη λίμνη Weissensee της Αυστρίας. To απαιτητικό αγώνισμα είναι ολλανδικής έμπνευσης και διεξάγεται σε λίμνες ή ποτάμια, αλλά και εντός πόλης (σε κανάλια), με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές
συνθήκες έχουν ευνοήσει τον σχηματισμό ικανού στρώματος πάγου (πάνω από 15 εκ.).
Φωτογραφία: ©Qinghua Shui
4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Qinghua Shui, Κίνα
Μικρή σημασία έχει σε ποιον θεό πιστεύουν. Ούτε σε ποιο ακριβώς σημείο του πλανήτη τοποθετείται γεωγραφικά η λήψη του Κινέζου φωτογράφου Qinghua Shui – ο ίδιος δεν το αποσαφηνίζει έτσι κι αλλιώς. Οι πολύχρωμες τέντες χαρίζουν τη σκιά τους στις χιλιάδες των πιστών που έχουν συρρεύσει για να προσευχηθούν κάτω από έναν ανελέητο ήλιο. Και συνθέτουν όλες μαζί ένα πρωτότυπο patchwork.
Φωτογραφία: ©Francesco Cattuto
5. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΕΙΣ
Francesco Gattuto, Ιταλία
Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, η μεσαιωνική Ασίζη, βουτηγμένη στην ομίχλη, έχει αποχαιρετήσει τους τελευταίους προσκυνητές της ημέρας και μοιάζει να αιωρείται πάνω από τα σύννεφα. Η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου δεσπόζει στο κάδρο –αλλά και ως αρχιτεκτόνημα σε όλη την πόλη–, σε μια μυστηριακή εναέρια λήψη, όπου τα θεία και τα ουράνια συναντούν τα γήινα και τα ανθρώπινα.
Φωτογραφία: ©Gabriel Scanu
6. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΣΗ
Gabriel Scanu, Αυστραλία
Ο αρχαιολογικός χώρος Mada’in Saleh είναι το πρώτο σαουδαραβικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συμπεριέλαβε η UNESCO στη σχετική λίστα το 2008. Η προϊσλαμική πόλη χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται το μεγαλύτερο δείγμα πολιτισμού των Ναβαταίων που σώζεται σήμερα σε καλή κατάσταση, νότια της Πέτρας. Aποτελείται από ένα σύμπλεγμα 111 μνημειακών τάφων, λαξεμένων πάνω σε ψαμμιτικά πετρώματα, πηγάδια και άλλα κτίσματα. «Νιώθω τυχερός που στάθηκα για λίγα λεπτά μπροστά σε αυτόν τον βασιλικό τάφο», είπε ο φωτογράφος. «Και τον φωτογράφισα από μια οπτική που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά».
kathimerini.gr