Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ερχονται οι cyborg δικηγόροι που υπόσχονται «υπερηχητικές» νομικές υπηρεσίες

Ένας τομέας που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των αποκαλούμενων «νευροτεχνολογιών». Πρόκειται για τεχνολογίες ανάπτυξης εμφυτευμάτων, κυρίως στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι πρώτες εφαρμογές των οποίων έχουν καθαρά ιατρικό χαρακτήρα παρέχοντας για παράδειγμα, την δυνατότητα σε άτομα με αδυναμία επικοινωνίας να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Αναπτύσσονται επίσης τέτοιου είδους εμφυτεύματα για αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και τετραπληγία. Ανάμεσα στις εταιρείες που θεωρούνται πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα είναι και η Neuralink την οποία ίδρυσε και ελέγχει ο Ελον Μασκ.

Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι τέτοιου είδους εμφυτεύματα θα αποκτήσουν και άλλες εφαρμογές που θα προσδίδουν στους κατόχους τους διαφόρων ειδών… υπεράνθρωπες δυνατότητες. Η δημιουργία των λεγόμενων cyborg στρατιωτών είναι μια εξέλιξη που έχει βγει πλέον από τις σελίδες των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας θεωρείται δεδομένο ότι εξετάζεται (μυστικά προς το παρόν) από τις στρατιωτικές Αρχές διαφόρων χωρών.

Η Νομική Εταιρεία Αγγλίας και Ουαλίας (η επαγγελματική ένωση δικηγόρων της Βρετανίας) δημοσιεύει μια έκθεση η οποία ρίχνει στο τραπέζι μια νέα εφαρμογή της νευροτεχνολογίας. Η έκθεση κάνει λόγο για το ορατό ενδεχόμενο δημιουργίας cyborg δικηγόρων.

Στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και πολλές ακόμη χώρες οι δικηγόροι χρεώνουν την παροχή υπηρεσιών με την ώρα. Οι δικηγόροι στο Λονδίνο χρεώνουν περίπου 1,200 ευρώ την ώρα για παροχή νομικών συμβουλών.

Σύμφωνα με την έκθεση ένας δικηγόρος που θα διαθέτει εγκεφαλικό εμφύτευμα θα μπορεί να μελετά ένα τεράστιο όγκο υλικού που σχετίζεται με μια υπόθεση (χιλιάδες σελίδες νόμων, εγγράφων κ.α.) μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η ανάγκη ενός δικηγορικού γραφείου να διαθέτει πολυμελείς ομάδες συνεργατών και νομικών ερευνητών για να ασχολούνται με την μελέτη υποθέσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους κάποια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν τέτοιου είδους επεξεργασίες νομικών δεδομένων.

«Ορισμένοι δικηγόροι μπορεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντι στους συναδέλφους του και να αποκτήσουν δυνατότητες παρόμοιες με αυτές των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρεται στην έκθεση συγγραφέας της οποίας είναι ο δρ. Άλαν Μακ Κέι, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας του Σίδνεϊ και συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Ο ΜακΚέι αναφέρει επίσης ότι οι δικηγόροι που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτή την τροποποίηση του οργανισμού τους είναι πιθανό να θέτουν παράλληλα και τον εαυτό τους σε κίνδυνο αφού μπορεί να αποτελέσουν θύματα παρακολούθησης ή προσπάθειας ελέγχου των δυνατοτήτων τους από τρίτους για ιδιοτελείς σκοπούς.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε το πόσο διαδεδομένη θα γίνει η χρήση της νευροτεχνολογίας για να την παραβλέψουμε όταν μοιάζει πιθανό ενδεχόμενο τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα να αποτελέσουν τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος» εκτιμά ο ΜακΚέι

«Η νευροτεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή πολλών ανθρώπων αλλά εγείρονται ταυτόχρονα πολλά ηθικά ζητήματα αλλά και θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δηλώνει η Ινγκριντ Στέφανι Μπόις, πρόεδρος της Νομικής Εταιρείας Αγγλίας και Ουαλίας.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button