ΕΕ: Υπόσχεται στην Αφρική επενδύσεις άνω των 150 δισεκ. ευρώ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα στο Ντακάρ ότι η Ευρώπη σκοπεύει να κινητοποιήσει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Αφρική τα επόμενα χρόνια.
“Σήμερα, νιώθω περήφανη που ανακοινώνω περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αφρική-Ευρώπη, αυτό είναι το πρώτο περιφερειακό πλάνο υπό την Global Gateway”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αναφερομένη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη) αναμένεται να κινητοποιήσει έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών πόρων έως το 2027 σε έργα υποδομής σε όλον τον κόσμο. Η κλίση της για την Αφρική μάλλον θέτει ορίζοντα το 2030, αναφέρει έγγραφο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα χρήματα θα δοθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση των κινδύνων φυσικών καταστροφών, την πρόσβαση των Αφρικανών στα δίκτυα ίντερνετ, στις μεταφορές, στην παραγωγή εμβολίων και στην εκπαίδευση, αναφέρει το έγγραφο.
“Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε βεβαίως τον ιδιωτικό τομέα, την εμπειρογνωμοσύνη του και την ισχυρή του επένδυση, χρειαζόμαστε επίσης πολιτικό εθελοντισμό στο υψηλότερο επίπεδο”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν έχοντας δίπλα της τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μάκι Σαλ.
Η Global Gateway θεωρείται ότι είναι μια απάντηση στους “Νέους Δρόμους του Μεταξιού” της Κίνας. Στην Αφρική επίσης, η Κίνα επεκτείνει γρήγορα την οικονομική και πολιτική της παρουσία.
Η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Σενεγάλης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.
“Οι επενδύσεις θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων” αυτής της συνόδου κορυφής, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Στον τομέα αυτό, η Ευρώπη είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος για την Αφρική και μακράν ο πιο σημαντικός”, πρόσθεσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η Global Gateway έχει τις ρίζες της στις “αξίες στις οποίες είναι προσηλωμένες η Ευρώπη και η Αφρική, όπως η διαφάνεια, η βιωσιμότητα, η χρηστή διακυβέρνηση και το ενδιαφέρον για την ευημερία των πληθυσμών”.
Οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι ανταγωνιστές των Ευρωπαίων στην Αφρική κατηγορούνται συνήθως ότι είναι λιγότερο απαιτητικοί όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η φον ντερ Λάιεν είχε επισημάνει σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από το ταξίδι της ότι οι ξένες επενδύσεις στην Αφρική έχουν “πολύ συχνά κρυφό κόστος, οικονομικό, πολιτικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, μερικές φορές πολύ βαρύ”. Είχε εκφράσει τη λύπη της για τις σχέσεις “εξάρτησης” που μπορεί να δημιουργήσει, μια πιθανή νύξη στο χρέος που συνήφθη με Κινέζους χορηγούς.
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης είπε ότι αναμένει από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ “μια εταιρική σχέση ανανεωμένη, εκσυγχρονισμένη και περισσότερο προσανατολισμένη στη δράση”. “Η Ευρώπη και η Αφρική έχουν συμφέρον να συνεργαστούν”, λόγω της εγγύτητάς τους και των επιπτώσεων στην ασφάλεια, και των ευκαιριών που προσφέρει στην Ευρώπη η Αφρική, “με τους ανθρώπινους και φυσικούς της πόρους και τις ανάγκες της για ανάπτυξη”.
Πηγή: ΑΜΠΕ