Δάση από μηχανικά δέντρα θα ρουφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα
Είναι γνωστό ότι τα δέντρα αποτελούν ένα από τα φυσικά φίλτρα της Γης αφού απορροφούν σημαντικές ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα τον οποίο μετατρέπουν μάλιστα σε οξυγόνο. Όμως η τεράστια αύξηση των ποσοτήτων του βλαβερού αερίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη συνεχή αποψίλωση και καταστροφή των δασών του πλανήτη έχει εξαφανίζει προοδευτικά αυτό το φυσικό φίλτρο του πλανήτη με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών μηχανισμοί που σχεδιάστηκαν με στόχο την απορρόφηση από την ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερα ελπιδοφόροι όπως ένας μηχανισμός που μοιάζει με γιγάντιο ανεμιστήρα. Συστοιχίες αυτού του μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν με τον Μπιλ Γκέιτς να είναι ένας από αυτούς που στηρίζουν οικονομικά αυτό το εγχείρημα.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα παρουσίασαν ένα νέο μηχανισμό αυτού του είδους. Πρόκειται για μηχανικές κολώνες ύψους αρκετών μέτρων και διαμέτρου περίπου δύο μέτρων οι οποίες καλύπτονται από ένα τεχνητό είδος ρητίνης με την όψη και τα χαρακτηριστικά τους να παραπέμπουν έτσι σε ένα είδος τεχνητών δέντρων.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να απορροφούν το CO2 και φυσικά αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αν λειτουργούν πολλοί τέτοιοι μηχανισμοί ταυτόχρονα τοποθετούμενοι σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Επιπλέον σε αντίθεση με άλλους αντίστοιχους μηχανισμούς που απορροφούν αλλά απλά αποθηκεύουν στη συνέχεια το διοξείδιο του άνθρακα οι μηχανικές κολώνες λειτουργώντας όπως τα δέντρα προχωρούν σε μια επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν απορροφήσει δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτό στη συνέχεια για άλλους χρήσιμους σκοπούς όπως για παράδειγμα, ως συνθετικό καύσιμο. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν «δάση» αυτών των μηχανικών δέντρων τα οποία να αντικαταστήσουν τα φυσικά δάση που δεν υπάρχουν πια στην απορρόφηση του αλλά και εξαφάνιση του διοξειδίου του άνθρακα.
naftemporiki.gr