Δερμάτινα ρούχα και παπούτσια από… μανιτάρια
Τα διαφόρων ειδών δερμάτινα καταναλωτικά είδη και ειδικά αυτά της ένδυσης και υπόδησης προέρχονται από πολλά είδη ζώων (βοοειδή, πρόβατα, άλογα, βουβάλια, χοίρους, φώκιες, φάλαινες, κροκόδειλους κ.α.) και η δημιουργία αυτών των ειδών έχει αναδείξει πολλών ειδών ηθικά αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης βιουλικών MycoWorks δημιούργησε ένα εναλλακτικό στο αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Το υλικό δημιουργείται από μυκήλιο, το φυτικό μέρος ενός μύκητα, και σύμφωνα με τους δημιουργούς του έχει όψη και υφή παρόμοια με το αληθινό δερμάτινο ύφασμα. Επίσης τα ενδύματα και υποδήματα που θα δημιουργούνται από αυτό το υλικό θα είναι βιοδιασπώμενα.
Όπως είναι ευνόητο αν το υλικό αυτό είναι πράγματι έτσι όπως το παρουσιάζουν οι δημιουργοί του θα δώσει λύση στο πρόβλημα της θανάτωσης των ζώων για το δέρμα τους ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα θα είναι πολύ χαμηλό. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία ενδυναμώνει το μυκήλιο κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ισχύς και η ανθεκτικότητα του. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του νέου υλικού που η εταιρεία ονομάζει Reishi.
Η MycoWorks συνεργάζεται με ένα βυρσοδεψείο στην Ισπανία το οποίο παίρνει το υλικό και κάνει το τελικό φινίρισμα του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχει για την κατασκευή των ενδυμάτων και υποδημάτων. Ήδη κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της μόδας δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία. Ο γαλλικός οίκος Hermès ζήτησε το νέο υλικό και κατασκεύασε με αυτό μια εκδοχή της διάσημης τσάντα της Victoria με το νέο τεχνητό δέρμα.
Η τσάντα της Hermès με το τεχνητό δέρμα
Σε εξέλιξη υπάρχει και μια δεύτερη ερευνητική προσπάθεια ανάπτυξης ενός ακόμη εναλλακτικού και φιλικού στο περιβάλλον είδους υφάσματος από μυκήλιο το οποίο ονομάζεται Mylo και αυτή την προσπάθεια στηρίζουν μεγάλες εταιρείες όπως η Adidas η μητρική εταιρεία της Gucci και δημιουργοί μόδας όπως η Στέλλα Μακάρτνεϊ.
naftemporiki.gr