Nέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Να πώς η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε στην εξαφάνιση στην Ιαπωνία
Εντυπωσιακά νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε στην εξαφάνιση στην Ιαπωνία των 125.000.000 κατοίκων, με ειδικούς να αναπτύσσουν μια επαναστατική θεωρία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής της Ιαπωνίας υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε σε «φυσική εξάλειψη» στη χώρα, καθώς μετά αρκετές μεταλλάξεις του αρχικού του στελέχους ο κορωνοϊός έφθασε πλέον σε σημείο που αδυνατούσε να φτιάξει αντίγραφα του εαυτού του.
Ο πληθυσμός της πυκνοκατοικημένης Ιαπωνίας ήταν σε κατάσταση συναγερμού από την έναρξη της πανδημίας και ειδικά μετά την άφιξη στη χώρα τής λίαν μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, το 2021.
Στην κορύφωση του πέμπτου κύματος, η Ιαπωνία κατέγραφε περί τα 26.000 νέα κρούσματα ημερησίως, την ώρα που χώρες ανά την υφήλιο επανέφεραν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Τον Νοέμβριο, η Ιαπωνία είδε μια δραματική πτώση του αριθμού των μολύνσεων, κάτω από 200, και την περασμένη Παρασκευή δεν κατέγραψε ούτε έναν θάνατο για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες, ενώ στο Τόκιο καταγράφηκαν μόλις έξι νέα κρούσματα τη Δευτέρα.
Η επαναστατική θεωρία για την εξαφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα
Σύμφωνα με την «πιθανώς επαναστατική» θεωρία του ειδικού στη Γενετική, καθηγητή Ιτούρο Ίνουε, η μετάλλαξη Δέλτα απλώς συσσώρευσε πάρα πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη nsp14 του ιού, που διορθώνει τα σφάλματα κατά την αντιγραφή του, με αποτέλεσμα ο SARS-CoV-2 να δυσκολεύεται συν τω χρόνω να διορθώσει τα λάθη και τελικά να προκαλέσει την «αυτοκαταστροφή» του.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είχε μια πολύ ευρύτερη γενετική ποικιλία από την Άλφα, που κυριάρχησε στην υφήλιο τον περασμένο χρόνο, αλλά η έρευνα του Ιάπωνα καθηγητή απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.
«Σοκαριστήκαμε στην κυριολεξία με τα ευρήματα», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «The Japan Times». «Η μετάλλαξη Δέλτα ήταν λίαν μεταδοτική στην Ιαπωνία, επικρατώντας άλλων παραλλαγών. Αλλά καθώς σωρεύονταν οι μεταλλάξεις, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή ο ιός έφθασε στο σημείο να μη μπορεί να φτιάξει αντίγραφα του εαυτού του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα δεν αυξάνονται, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή, στη διάρκεια τέτοιων μεταλλάξεων, ο κορωνοϊός οδηγήθηκε κατευθείαν στη φυσική εξάλειψή του».
Μολονότι ορισμένοι ειδικοί απέδωσαν τη δραστική μείωση των κρουσμάτων στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (76,2%) του πληθυσμού στην Ιαπωνία και την προσήλωση των πολιτών στη χρήση της μάσκας, ο καθηγητής Ίνουε πιστεύει ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα ήταν υψηλός αν η μετάλλαξη Δέλτα ήταν «ζωντανή», αφού οι εμβολιασμοί και οι μάσκες δεν παρέχουν απόλυτη προστασία.
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Shimane, καθηγητής Ιατρικής Τακέσι Ουράνο, θεωρεί ότι η ανακάλυψη του συναδέλφου μπορεί να αξιοποιηθεί σε «πολλά υποσχόμενες» νέες θεραπείες.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ιός με σακατεμένη πρωτεΐνη nsp14 έχει σημαντική μειωμένη δυνατότητα να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του, άρα μπορεί αυτός να είναι ένας από τους λόγους της ραγδαίας μείωσης των νέων κρουσμάτων. H nsp14 προέρχεται από τον ιό και ο χημικός παράγοντας για τον περιορισμό αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να γίνει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με την ανάπτυξη να είναι ήδη σε εξέλιξη», τόνισε.
iefimerida.gr