Στην Ευρώπη εφευρέθηκαν τα καλλυντικά
Οι ευρωπαίοι της λίθινης εποχής είχαν μάθει να φτιάχνουν καλλυντικά τα οποία μάλιστα είχαν πάντοτε μαζί τους. Η ανακάλυψη των σχετικών ευρημάτων αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα αφού όπως φαίνεται η δημιουργία καλλυντικών δύο χιλιάδες έτη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι τα καλλυντικά έκαναν την εμφάνιση τους σε Αίγυπτο και Μεσοποταμία πριν από περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Όμως η ανάλυση του περιεχομένου μικροσκοπικών δοχείων ηλικίας έξι χιλιάδων ετών που ανακαλύφθηκαν στην Σλοβενία έδειξε την παρουσία σε αυτά ενός μείγματος κεριού μέλισσας, ζωικού λίπους και μόλυβδου. Το μείγμα αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς που το μελέτησαν αποτελούσε ένα είδος μακιγιάζ. Μάλιστα τα δοχεία ήταν ειδικά κατασκευασμένα για να τοποθετείται και να μεταφέρεται το καλλυντικό. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο προϊόν περιποίησης ή καλλωπισμού του δέρματος.
Τα δοχεία με το καλλυντικό είχαν ανακαλυφθεί το 2014 σε μια περιοχή της Σλοβενίας στην οποία πριν από έξι χιλιάδες έτη ζούσε η προϊστορική φυλή Lasinja, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από ομάδες κυνηγών-τροφοσυλεκτών της Δυτικής Ευρώπης. Αρχικά τα δοχεία θεωρήθηκε ότι ήταν παιδικά παιχνίδια εξαιτίας τους μεγέθους τους αλλά και του σχήματος τους που μοιάζει με κεφάλι ανθρώπου ή κάποιου ζώου. Όμως εντοπίσθηκαν μικροσκοπικές τρύπες στις λαβές τους οι οποίες έγιναν για να περνάει από εκεί κάποιο σκοινί ή μια λωρίδα δέρματος για να το δένει ο κάτοχος του στην μέση ή τον λαιμό του.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Archaelogical Science: Reports» ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής αρχαιολόγους του Ινστιτούτου Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σλοβενίας αναφέρουν ότι εκτός από το καλλυντικό εντόπισαν σε κάποια δοχεία υπήρχε κερουσίτης, ο αποκαλούμενος «λευκός μόλυβδος».
Πρόκειται για ένα ανθρακικό ορυκτό του μολύβδου που χρησιμοποιούνταν διαχρονικά για την παρασκευή καλλυντικών αλλά κάποια στιγμή η χρήση του σταμάτησε επειδή πρόκειται για ένα συστατικό με υψηλή τοξικότητα. Μαζί με τα δοχεία εντοπίστηκαν και κάποια εργαλεία που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν για να εξάγεται από τα δοχεία ο κερουσίτης προφανώς για να παρασκευαστούν καλλυντικά.
naftemporiki.gr