Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

«Φωτεινή» εξέταση για διαβήτη και καρδιοπάθειες

Ενα εύκολο και γρήγορο τεστ το οποίο βασίζεται σε στόχευση του δέρματος με φθορίζον φως μπορεί να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο τις δύο νόσους, σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες.

Iσως στο μέλλον η εξέταση για πρώιμη διάγνωση του διαβήτη και των καρδιοπαθειών να είναι… φωτεινή! Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι η στόχευση με φθορίζον φως του ανθρώπινου δέρματος μπορεί να δείξει έγκαιρα και… έγκυρα τις δύο νόσους που πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Diabetologia».

Πιο εύκολη και πιο γρήγορη μέθοδος

Η νέα αυτή προσέγγιση είναι ταχύτερη αλλά και πολύ ευκολότερη στην εφαρμογή σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους οι οποίες περιλαμβάνουν τεστ αίματος ενώ παράλληλα λαμβάνουν υπόψη πλήθος παραγόντων κινδύνου όπως το βάρος του σώματος και το οικογενειακό ιστορικό.

Πώς λειτουργεί όμως η μέθοδος που προτείνουν οι ολλανδοί επιστήμονες; Βασίζεται στο ότι η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και σε άλλα σωματικά υγρά μπορεί τυχαία να «κολλήσει» σε πολλά και διαφορετικά πρωτεϊνικά μόρια στο δέρμα αλλά και σε άλλους ιστούς. «Είναι σαν την κόλλα» ανέφερε ο Μπρους Βολφίνμπιτελ από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν.

Αυτές οι «γλυκοζυλιωμένες» πρωτεΐνες, γνωστές ως τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products, AGEs), είναι από τις κύριες υπεύθυνες για τη σκλήρυνση των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του ιστού στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η συσσώρευση των AGEs στους ιστούς λαμβάνει χώρα με φυσικό τρόπο με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο επιταχύνεται στους ασθενείς με διαβήτη ή σε όσα άτομα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου και δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί με αυτή.

Συσκευή μέτρησης των AGEs

Τα επίπεδα των AGEs μπορούν να μετρηθούν στο δέρμα, και αυτό διότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες αντανακλούν με διαφορετικό τρόπο το φθορίζον φως σε σύγκριση με τις μη γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες. Μια μικρή φορητή συσκευή που «διαβάζει» τα επίπεδα των AGEs έχει ήδη αναπτυχθεί από μια ολλανδική εταιρεία η οποία ονομάζεται Diagnoptics. Η συσκευή ρίχνει φθορίζον φως στο δέρμα και ανιχνεύει το τι… έρχεται πίσω.

Η ομάδα του δρος Βολφίνμπιτελ ενέταξε το τεστ AGE στο πλαίσιο μιας μεγάλης 30χρονης μελέτης που διεξάγεται στην Ολλανδία και αφορά την υγεία και την ασθένεια σε συνάρτηση με τη γήρανση του πληθυσμού. Στο συγκεκριμένο τμήμα της μελέτης εξετάστηκαν περίπου 70.000 συμμετέχοντες οι οποίοι δεν έπασχαν από διαβήτη και καρδιοπάθεια όταν εκείνη ξεκίνησε. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν στο σύνολό τους στο τεστ AGE.

Εξέταση στα σουπερμάρκετ;

Οπως προέκυψε, τέσσερα χρόνια αργότερα, όσα άτομα εμφάνιζαν τις υψηλότερες τιμές AGEs στην αρχή της μελέτης αντιμετώπιζαν και πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή καρδιοπάθειας. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί, σύμφωνα με τον δρα Βολφίνμπιτελ, ότι το τεστ το οποίο είναι εντελώς μη παρεμβατικό και πολύ εύκολο στη διεξαγωγή του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πληθυσμιακό έλεγχο σχετικά με τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη, πιθανώς εκτός ιατρείων και νοσοκομείων, σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος όπως τα σουπερμάρκετ.

Οι σκεπτικιστές

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους τεστ δεν πρέπει να υιοθετηθούν – και δη για χρήση σε ευρεία κλίμακα – χωρίς να προηγηθούν μεγαλύτερες μελέτες που θα αποδείξουν ότι τα οφέλη από τη χρήση τους είναι μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Οπως υποστηρίζουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης – διάγνωσης δηλαδή διαβήτη σε υγιή άτομα και λήψη φαρμάκων από τα άτομα αυτά χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Και ως γνωστόν, όλα τα φάρμακα συνδέονται με παρενέργειες – πόσω μάλλον σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται…

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button