
Επανάσταση στην ιστοριογραφία του Μεσολογγίου – Ψηφιακό κέντρο «ζωντανεύει» την ιστορία της Πολιορκίας και της Εξόδου
Ολογράμματα και διαδραστικές προβολές αναδεικνύουν το πνεύμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων
«Το σύγχρονο ψηφιακό κέντρο προβολής και ανάδειξης της δημόσιας ιστορίας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την πόλη, ώστε να αναδείξει με πρωτοποριακό τρόπο την πλούσια ιστορία της και να την καταστήσει κτήμα όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και όλων των επισκεπτών», τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος.
Όπως προσθέτει ο δήμαρχος, «η χρηματοδότηση του έργου με 3 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ‘Δυτική Ελλάδα 2021-2027’ – για την οποία ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη, για την ουσιαστική στήριξή τους – μας επιτρέπει να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε τη μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Σπύρος Διαμαντόπουλος, «η σημασία του έργου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πλησιάζουν οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, που θα γεμίσουν την πόλη μας με μνήμη, συγκίνηση και τιμή».
Παράλληλα, σημειώνει, ότι «το ψηφιακό κέντρο, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών – όπως ολογράμματα και διαδραστικές προβολές – θα ‘ζωντανέψει’ την ιστορία της Πολιορκίας και της Εξόδου, δίνοντας μια νέα, ψηφιακή πνοή, στο αρχειακό υλικό».
Επίσης, ο δήμαρχος εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «το ψηφιακό κέντρο θα μετατρέψει τη σύγχρονη τεχνολογία σε ισχυρό ‘όπλο’ ενάντια στην ιστορική λήθη», ενώ, όπως συμπληρώνει, «μέσω του ψηφιακού κέντρου, το πνεύμα της θυσίας, ο αγώνας για την ελευθερία και οι αξίες των Ελεύθερων Πολιορκημένων θα συνεχίσουν να μεταδίδονται στις επόμενες γενιές, μεταφέροντας παντού το διαχρονικό μήνυμα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου».
Το σύγχρονο ψηφιακό κέντρο προβολής και ανάδειξης της δημόσιας ιστορίας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, με έμφαση στην Πολιορκία και την Έξοδο, θα στεγαστεί στο παλαιό κτίριο ΚΤΕΟ, που έχει κατασκευαστεί μέσα στην δεκαετία του ΄90.
Μάλιστα, το κτίριο βρίσκεται σε στρατηγικά κομβική τοποθεσία, ως προς το δίκτυο των ιστορικών τόπων που σχετίζονται με την πόλη του Μεσολογγίου.
Τα έργα
Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σπύρος Διαμαντόπουλος «με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της αποκατάστασης και αναβάθμισης του παλιού κτιρίου του ΚΤΕΟ, δημιουργούμε ένα νέο τοπόσημο που ενισχύει τη σύνδεση των κατοίκων με την ιστορία και προβάλλει το Μεσολόγγι ως πόλη που συνδυάζει την παράδοση με το μέλλον».
Το έργο σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία το ενέταξε στο πρόγραμμα, «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτίριο περιλαμβάνουν δύο υποέργα



