Η Ολλανδία επέβαλε πρόστιμο στο δημοφιλέστερο βιντεοπαιχνίδι για άσκηση πίεσης σε παιδιά να κάνουν online αγορές
Το διαδικτυακό παιχνίδι Fortnite κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες
Παλαιότερα το βασικό πρόβλημα με τα πάσης φύσεως βιντεοπαιχνίδια ήταν ο εθισμός που προκαλούσαν με αποτέλεσμα οι κατά βάση εφηβικής και παιδικής ηλικίας παίκτες να σπαταλούν ατελείωτες ώρες με τα χειριστήρια στα χέρια και τα μάτια καρφωμένα στις οθόνες τους. Η τεχνολογική εξέλιξη και τα online βιντεοπαχνίδια δημιούργησαν μια σειρά από νέα προβλήματα ένα εκ των οποίων είναι ότι πολλά παιχνίδια σχεδιάζονται έτσι ώστε οι παίκτες να πρέπει να πραγματοποιούν αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει δημιουργηθεί μαζί με το παιχνίδι για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε αυτό είτε σε ατομικό επίπεδο είτε παίζοντας με άλλα άτομα διαδικτυακά.
Το δημοφιλέστερο online game εδώ και μερικά χρόνια είναι το Fortnite της Epic Games το οποίο διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα για σχετικές αγορές. Υπολογίζεται ότι καθημερινά συνδέονται διαδικτυακά και παίζουν το Fortnite περίπου 30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
Όπως έγινε γνωστό οι αρμόδιες ολλανδικές Αρχές επέβαλαν σήμερα πρόστιμο ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία Epic Games κρίνοντας ότι τα ευάλωτα παιδιά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πιέζονται να πραγματοποιήσουν αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα του παιχνιδιού. Η Ολλανδική Αρχή για τους Καταναλωτές και τις Αγορές (ACM) επέβαλε στην Epic Games δύο διαφορετικά πρόστιμα συνολικής αξίας 1,1 εκατομμυρίου ευρώ αφού διαπίστωσε ότι οι ανήλικοι παίκτες «κινδυνεύουν να αισθανθούν πίεση με πολλούς τρόπους για να πραγματοποιήσουν αγορές».
Οι αιτίες
Η ACM επέβαλε το πρώτο πρόστιμο για εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από το παιχνίδι όπως “Αποκτήστε το τώρα” ή “Αγοράστε τώρα”. Οι διαφημίσεις που ενθαρρύνουν άμεσα τα παιδιά να κάνουν αγορές αποτελούν «παράνομη και επιθετική εμπορική πρακτική σε κάθε περίπτωση», σύμφωνα με την Αρχή.
Το δεύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε για «παραπλανητικά» χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης που πιέζουν τα παιδιά να κάνουν αγορές γρήγορα, με αποτέλεσμα εκείνα να πιστεύουν ότι το αντικείμενο θα εξαφανιστεί στο τέλος της αντίστροφης μέτρησης – μερικές φορές λανθασμένα.
«Τα τρωτά σημεία των παιδιών έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ως εκ τούτου εκείνα πιέζονται να κάνουν αγορές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACM, η Κάτοτιε Ιμάνς βαν ντεν Μπεργκ. «Με αυτήν την απόφαση, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια χωρίς αδικαιολόγητη πίεση», είπε. Η Αρχή διέταξε την Epic Games να συμμορφωθεί με την εντολή έως τις 10 Ιουνίου 2024.
«Τα αποτελέσματα… περιέχουν σημαντικά ουσιαστικά λάθη σχετικά με τη λειτουργία του Fortnite και του Item Shop», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, αμφισβητώντας την απόφαση. Η Epic Games έχει ήδη εφαρμόσει αρκετές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των χρονόμετρων αντίστροφης μέτρησης του καταστήματος πώλησης αντικειμένων παγκοσμίως, ανέφερε η ACM. Για την Ολλανδία, η εταιρεία θα προσφέρει μόνο αγορές στο Item Shop του Fortnite που είναι διαθέσιμες για 48 ώρες ή και περισσότερες.
«Η ACM είναι της γνώμης ότι η Epic θα συμμορφωθεί με τις παραπάνω δεσμευτικές οδηγίες», ανέφερε η δήλωση προσθέτοντας ότι θα το ελέγξει μετά τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, η Epic Games, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε «κακή εμπειρία για τους παίκτες».
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ