Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ταξίδι στο κέντρο της Γης σχεδιάζει η Ισλανδία για απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια (βίντεο)

Θα γίνει για πρώτη φορά γεώτρηση σε θάλαμο μάγματος

Μπορεί να ακούγεται σαν την αρχή μιας ταινίας καταστροφής, αλλά η Ισλανδία θα μπορούσε να γράψει επιστημονική ιστορία με το να γίνει η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στον θάλαμο μάγματος ενός ηφαιστείου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Krafla Magma Testbed (KMT) της Ισλανδίας σχεδιάζεται μια γεώτρηση στο θάλαμο μάγματος σε ένα ηφαίστειο που ονομάζεται Krafla στα βορειοανατολικά της χώρας.
Η γεώτρηση προγραμματίζεται να γίνει το 2026 στο θάλαμος ο οποίος βρίσκεται μεταξύ 1,6 και 3,2 χλμ. κάτω από την επιφάνειbest sex toys milan jersey 2022 23 cheap wigs ASU Jerseys cheap jordan 4 durex skin feel durex skin feel nike jordan proto max adidas yeezy sale ASU Jerseys Florida state seminars jerseys custom sports jerseys milan jersey 2022 23 buffalo bills jersey ja morant jersey original α του εδάφους.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος αν η γεώτρηση είναι επιτυχής σε όλες τις πτυχές της θα παραχθεί απεριόριστη γεωθερμική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα κτίρια της Ισλανδίας είτε αυτά είναι κατοικίες είτε γραφεία, καταστήματα ή όποια άλλη εγκατάσταση.

Η θερμοκρασία του μάγματος που φτάνει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου δημιουργεί φόβους ασφαλείας με ενδεχόμενο πιθανών εκρήξεων αλλά οι ειδικοί που ασχολούνται με το πρότζεκτ αυτό επιμένουν πώς όλα όσα θα γίνουν έχουν ελεγχθεί και δεν κρύβουν κάποιο κίνδυνο.
«Είναι το πρώτο ταξίδι στο κέντρο της Γης» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του έργου Μπγιορν Γκούντμουντσον.

Η εξαιρετικά ενεργή ηφαιστειακά Ισλανδία αξιοποιεί ήδη τη γεωθερμική ενέργεια για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Οι ισλανδικοί σταθμοί γεωθερμίας ανοίγουν πηγάδια που φτάνουν σε βάθη 1,6 χλμ για να εξάγουν θερμούς υδρατμούς οι οποίοι διαχωρίζονται σε υγρό νερό και ατμό σε ειδικές εγκαταστάσεις.  Στη συνέχεια ο ατμός διοχετεύεται μέσω στροβίλων που περιστρέφονται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αλλά αυτό συλλαμβάνει μόνο ένα κλάσμα της διαθέσιμης ενέργειας.

Επιπλέον η γεωθερμική ενέργεια είναι σχετικά δροσερή σε σύγκριση με τον ατμό σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Η γεωθερμική ενέργεια έχει θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου ενώ ο ατμός σε μονάδα ορυκτών καυσίμων έχει θερμοκρασία 450 βαθμών Κελσίου.
«Η χαμηλότερη θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική όσον αφορά την παροχή ενέργειας
επομένως υπάρχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε υπέρ-καυτή γεωθερμία», λέει ο Τζον Εικελμπέργκερ, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks.

Αντίθετα, η χρήση των υψηλότερων θερμοκρασιών από τον θάλαμο μάγματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη παροχή ενέργειας.
«Ο σκοπός της παραγωγής ενέργειας από σχεδόν υπέρ-καυτή γεωθερμία μάγματος είναι ότι αυτά τα πηγάδια είναι κατά μια τάξη μεγέθους πιο ισχυρά όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας» υποστηρίζει ο Γκούντμουσον.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button