Όταν το κρασί… γίνεται έργο τέχνης – Το μικρότερο αμπέλι στον κόσμο παράγει ένα από τα ακριβότερα κρασιά (Videos)
Ο Τούλιο Μασόνι υπογράφει κάποια από τα πιο ακριβά μπουκάλια κρασιού στον κόσμο, αλλά λέει πως είναι καλύτερα να μην το πιείτε.
Επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και πρώην τραπεζίτης, ο Τούλιο Μασόνι έχει δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «το μικρότερο αμπέλι στον κόσμο». Το αμπέλι αυτό βρίσκεται στην ταράτσα ενός εκπληκτικού κτηρίου του 16ου αιώνα, στην καρδιά της Ρέτζιο Εμίλια, ανάμεσα στην Πάρμα και τη Μόντενα.
Σ΄ αυτή τη λωρίδα γης παράγονται μερικά από τα πιο διάσημα ιταλικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα σούπερ αυτοκίνητα Φεράρι και Λαμποργκίνι, το προσούτο και διάσημα λαζάνια και τορτελίνια.
Το κρασί του Μασόνι δεν φτάνει σε πολλά τραπέζια, αλλά αυτό είναι λογικό αν λάβουμε υπόψη την παραγωγή. Ο Τούλιο Μασόνι καλλιεργεί το αμπέλι του στην ταράτσα του κτηρίου στον αριθμό 10 της οδού Μάρι, διεύθυνση που έδωσε και την ονομασία του κρασιού.
«Ο πατέρας μου ήταν οινοποιός. Εγώ κληρονόμησα ένα αμπέλι στην εξοχή, αλλά διαπίστωσα ότι ξόδευα περισσότερα χρήματα για να το φροντίζω απ΄ όσα μου έδινε και γι΄ αυτό το πούλησα», λέει ο Μασόνι στο CNN.
«Όμως ύστερα από 20 χρόνια το μετάνιωσα κι έτσι έφτιαξα για μένα ένα αμπέλι τσέπης». Το αμπέλι αυτό έχει έκταση μόλις 70 τετραγωνικά μέτρα και από τα σταφύλια παράγονται μόνο 29 μπουκάλια κρασί τον χρόνο. Ο Μασόνι κοστολογεί το κάθε μπουκάλι στα 5.000 ευρώ!
Έργο τέχνης
Αλλά τα ελάχιστα αυτά μπουκάλια από το κρασί του Μασόνι δεν τα βρίσκεις στα οινοπωλεία. Ο λόγος δεν είναι μόνο το κόστος… Ο Τούλιο Μασόνι προτιμά να διαθέτει το κρασί του σε μία γκαλερί τέχνης, την Bonioni Arte, που βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από το αμπέλι τσέπης.
«Το κρασί μου είναι ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, μία φιλοσοφική πρόκληση, κάτι που το κρατάς στο καθιστικό για να συζητάς γι αυτό με τους φίλους σου και να τους λες για τον τρελό που έφτιαξε ένα αμπέλι στην ταράτσα», εξηγεί ο Μασόνι.
Συγκρίνει μάλιστα το κρασί του με το έργο Bicycle Wheel του Γάλλου καλλιτέχνη Μαρσέλ Ντουσάμ. Ο Ντουσάμ το 1913 τοποθέτησε μία ρόδα ποδηλάτου σε ένα στύλο στο στούντιό του στο Παρίσι και το παρουσίασε ως τη δική του αντίληψη για το έργο τέχνης, με τον τίτλο «Ρόδα Ποδηλάτου»- δηλαδή νοηματοδότησε ως έργο τέχνης μία πραγματική ρόδα ποδηλάτου.
Η επίδραση αυτού του έργου του Ντουσάμ ήταν τέτοια, που ξεκίνησε ένα ολόκληρο κίνημα δημιουργίας έργων που αποκαλούνται Readymades.
«Αν δεις μια ρόδα ποδηλάτου σε ένα σαλόνι αντί για το ποδηλατάδικο, αντιλαμβάνεσαι πόσο ωραία είναι», λέει ο Μασόνι, «έτσι είναι και το αμπέλι μου: Απροσδόκητο, κινητοποιεί το μυαλό, δίνει έναυσμα για την παραγωγή σκέψης».
Η δίαιτα του αμπελιού
Η σχέση του κρασιού με την τέχνη αρχίζει με την παραγωγή των σταφυλιών, καθώς το αμπέλι απλώνεται πάνω σε καφασωτά που τα έχει φτιάξει ο ντόπιος γλύπτης Όσκαρ Ακόρσι. «Τα σταφύλια μου αγκαλιάζονται με την τέχνη από τη στιγμή που γεννιούνται», λέει ο Μασόνι.
Τα φυτά έχουν μία ιδιαίτερη δίαιτα: τα φροντίζει δίνοντάς τους αυγά, μπανάνες, φύκια και κουτσουλιά αηδονιών, αλλά ο Μασόνι λέει πως στην τροφή του αμπελιού παίζουν ρόλο και οι ήχοι από τη γειτονιά- οι φιλονικίες και οι διάλεκτοι – που εμπλουτίζουν τα φυτά, δίνοντας στα σταφύλια κάτι διαφορετικό από εκείνα που παράγονται στην σιωπή της εξοχής.
Το κρασί ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, τα οποία είναι επίσης έργα τέχνης, αφού τα κατασκεύασε ο Λορέντζο Μενόζι, ένας άλλος καλλιτέχνης. Την ετικέτα στα μπουκάλια του κρασιού έχει σχεδιάζει ένας κομίστας της Marvel, ο Τζιουζέπε Καμουντσόλι, που έχει γεννηθεί στην περιοχή. Γι αυτό ο Μασόνι ενθαρρύνει τους αγοραστές του κρασιού του να μην ανοίξουν τα μπουκάλια, αλλά να τα αντιμετωπίσουν σαν έργα τέχνης.
«Είμαι ο μόνος οινοπαραγωγός στον κόσμο που λέει ότι δεν πρέπει να πιείτε το κρασί του», ομολογεί ο Μασόνι. Τα περισσότερα από τα 29 μπουκάλια της ετήσιας παραγωγής διατίθενται από τη γκαλερί ως δώρο σε συλλέκτες που αγοράζουν σημαντικά έργα τέχνης.
«Το κρασί μου δεν προσφέρει ηρεμία, μάλλον χαράσσει μια κάθετη κόκκινη γραμμή στο μυαλό σου, που δίνει την αίσθηση της ταχύτητας», λέει ο δημιουργός του «μικρότερου αμπελιού στον κόσμο».
topontiki.gr