Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Τι πρέπει να ξέρετε για όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, η περιβαλλοντική καταστροφή, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, ζώων και περιουσιών είναι σίγουρα ένα από τα τραγικά θέματα των ημερών. Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ο δρόμος σας βγάλει στην Αυστραλία την επόμενη περίοδο;

Την τρέχουσα περίοδο, η Αυστραλία περνά μια από τις πιο επώδυνες και καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών στην ιστορία της, με τεράστιες εκτάσεις να παραδίνονται στις φλόγες. Πού ακριβώς, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά;

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, όπως επίσης και μέρη της Βικτώρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, της Νότιας και της Δυτικής Αυστραλίας. Παρ’ όλο που οι επαρχιακές περιοχές βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιά, μεγάλες πόλεις όπως το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη και η Καμπέρα έχουν πολύ κακή ποιότητα αέρα, σύμφωνα με το fodors.com. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες, οι οικογένειες με παιδιά και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να μείνουν μακριά από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2019 με τουλάχιστον 1700 σπίτια να έχουν καταστραφεί στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια και αμέτρητα να έχουν ζημιές. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρεις πυροσβέστες, ενώ πάνω από 480 εκατομμύρια ζώα χάθηκαν στις φωτιές. Στις 5 Ιανουαρίου οι εσωτερικές πτήσεις προς και από Καμπέρα ακυρώθηκαν λόγω καπνού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι της εποχής, σε συνδυασμό με τη μακρά ξηρασία και τη χαμηλή υγρασία στο έδαφος έχουν ευνοήσει την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ καταγράφηκε η πιο θερμή ημέρα στην Αυστραλία στις 18/12 με 41,9 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία στην ήπειρο, με το Birdsville στο Queensland να φτάνει τους 47,7 βαθμούς Κελσίου.

Όποιος ταξιδέψει ως εκεί θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε ταξιδιωτική ασφάλεια και να είναι ανά πάσα στιγμή ενήμερος για ακυρώσεις πτήσεων. Η πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Βικτώρια σε κατάσταση καταστροφής, ενώ οι αρχές συμβουλεύουν τους τουρίστες να μείνουν μακριά από τη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, το ανατολικό Gippsland στη Βικτώρια και το νησί Kangaroo στη Νότια Αυστραλία.

Ακόμη κι αν πρόκειται να επισκεφτείτε μόνο το Σίδνεϊ ή τη Μελβούρνη, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια P2 ή N95 μάσκα προστασίας, καθώς σε κάποια μέρη της χώρας δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ποια μέρη να προτιμήσετε
Η Αυστραλία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και οι φωτιές σημειώνονται κυρίως στο νοτιοανατολικό της άκρο. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων στη χώρα παραμένουν ανοιχτά και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα δεν έχουν επηρεαστεί.

Προορισμοί συμπεριλαμβανομένου του Cairns και του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στο Queensland, περιοχές γύρω από το Περθ, Exmouth και Broome στη Δυτική Αυστραλία, η Τασμανία και η Βόρεια Επικράτεια είναι ασφαλείς προορισμοί.

Ο τουρισμός, όπως είναι φανερό, θα αποτελέσει πολύ σημαντικό κομμάτι βοήθειας της οικονομίας στις πληγείσες περιοχές. Όταν θα είναι έτοιμες να ξαναδεχτούν επισκέπτες οι περιοχές αυτές, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη και επανόρθωσή τους.

Στα social media, οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να επισκεφτούν φέτος το καλοκαίρι κοινότητες που προσπαθούν να ξεπεράσουν την καταστροφή, με hashtag #gowithemptyeskies. Υπάρχει, μάλιστα, και λογαριασμός στο Instagram (@spendwiththem), ο οποίος δείχνει τις περιοχές και τα μαγαζιά που έχουν μεν πληγεί αλλά παραμένουν ανοιχτά.

Στο μέλλον, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η περίοδος επικινδυνότητας πυρκαγιών θα ξεκινά νωρίτερα και θα τελειώνει αργότερα, που σημαίνει ότι για να μειώσετε τον κίνδυνο, μπορείτε να επισκεφτείτε περιοχές που είναι επίφοβες για πυρκαγιά, εκτός περιόδου κινδύνου. Σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας, η κορύφωση της περιόδου πυρκαγιών στη Βόρεια Αυστραλία σημειώνεται κατά τον Μάιο με Οκτώβριο, όπου και παρατηρείται ξηρασία, ενώ στη Νότια Αυστραλία η επίφοβη περίοδος είναι κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, δηλαδή Δεκέμβριο με Μάιο. 

clickatlife.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button