Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και όχι των συμπληρωμάτων συνδέονται με τη μακροζωία

Ζήσης Ψάλλας

Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών συνδέεται με τη μείωση της θνησιμότητας μόνο όταν η πηγή των θρεπτικών ουσιών είναι τα τρόφιμα, βρήκε μια νέα μελέτη.

«Καθώς τα δυνητικά οφέλη και οι βλάβες της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής συνεχίζονται να μελετώνται, μερικές μελέτες έχουν βρει συσχετισμούς μεταξύ υπερβολικής πρόσληψης θρεπτικών ουσιών και δυσμενών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου ορισμένων καρκίνων», δήλωσε η Fang Fang Zhang, από το Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Παρακολουθήθηκαν περίπου 30.000 άτομα για 6,1 χρόνια και σημειώθηκαν 3.613 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 945 θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και 805 θανάτων από καρκίνο. Η χρήση  συμπληρωμάτων διατροφής δεν σχετίστηκε με τα αποτελέσματα θνησιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ και μαγνησίου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
  • Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Όταν αξιολογήθηκαν οι πηγές πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών (τρόφιμα έναντι συμπληρωμάτων), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο περιορίστηκε σε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα.
  • Ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζεται με επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ και ψευδαργύρου περιορίστηκε σε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και όχι από τα συμπληρώματα.
  • Η πρόσληψη ασβεστίου από τα συμπληρώματα διατροφής τουλάχιστον 1.000 mg / ημέρα σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αλλά δεν υπήρξε συσχετισμός με τη πρόσληψη του ασβεστίου από τα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Αντ’ αυτού, βρήκαν ενδείξεις ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα χωρίς σημάδια ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αίτιες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτή τη δυνητική σύνδεση.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του εντοπισμού της πηγής των θρεπτικών ουσιών κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θνησιμότητας. Χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button