Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ

Λαμπρή και χαρμόσυνη εορτή προς τιμὴν των Αρχιστρατήγων, Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ και «πασών των τιμίων, επουρανίων, θείων, αΰλων, νοερών δυνάμεων Ασωμάτων» για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η 8η Νοεμβρίου εκάστου έτους, αφού πρόκειται για την εορταστική εκείνη σύναξη δηλαδή την συνάθροιση των πιστών για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού, στις Ασώματες επουράνιες Δυνάμεις και μεγάλους Φύλακες Αγγέλους της ζωής της ανθρωπότητας και δικούς μας φυσικά προστάτες.

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων – Εορτή 8 Νοεμβρίου

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι (οι οποίοι είναι αόρατα αγαθά και αΰλα πνεύματα κοντά στον Θεό) στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή, σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση. π.χ. Άγγελος ανήγγειλε στον Ιωακείμ και στην Άννα την γέννηση της γυναίκας που έμελλε να γίνει η μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, της Παναγίας. Άγγελος ευαγγελίστηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο την σύλληψη και γέννηση του Θεανθρώπου, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Άγγελος ανήγγειλε στον υπέργηρο Ζαχαρία την γέννηση του Προδρόμου του Κυρίου Ιησού, Ιωάννου του Βαπτιστού.

Το σωτήριο μήνυμα της γεννήσεων του Κυρίου

Άγγελοι ήταν οι πρώτοι που ανήγγειλαν το κοσμοχαρμόσυνο και σωτήριο μήνυμα της γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ. Άγγελος εμφανίστηκε κατ’ όναρ τω Ιωσήφ προτρέποντάς τον να καταφύγουν, με την Μαρία και το βρέφος, στην Αίγυπτο για ν’ αποφύγουν το μένος του Ηρώδου. Άγγελος ειδοποίησε τους Μάγους να φύγουν, δι’ άλλης οδού, για να παραπλανήσουν την εγκληματική περιέργεια του βασιλέως Ηρώδου. Άγγελος ανήγγειλε το μέγιστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, την Ανάσταση του Χριστού, στις εκστασιασμένες Μυροφόρες. Στην μνήμη, λοιπόν, αυτών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε την γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Τα τάγματα των Αγγέλων

Οι Άγγελοι χωρίζονται και κατατάσσονται σε τάγματα με ξεχωριστά ονόματα. Έτσι σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, οι Άγγελοι διαιρούνται σε τρεις Τάξεις και εννέα ουράνια Τάγματα. Η πρώτη Τάξη περιλαμβάνει: τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, τα πολυόμματα Χερουβείμ και τους Θρόνους. Η δεύτερη Τάξη έχει: τις Κυριότητες, τις Δυνάμεις και τις Εξουσίες. Και η τρίτη Τάξη: τις Αρχές, τους Αρχαγγέλους και τους Αγγέλους.

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ τους οποίους αποκαλούμε και Ταξιάρχες και την εορτή τους, των Ταξιαρχών. Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού» και Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος Θεού ή απεσταλμένος του Θεού».

ekklisiaonline.gr
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button