Σου ετοίμασα το άρθρο για το enloutrakio.gr, με καθαρά ειδησεογραφικό και θεσμικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το μέλλον του τουρισμού, με έμφαση στις δηλώσεις των τριών Αντιπεριφερειαρχών. Το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό στο «μικροσκόπιο» της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Οι προτάσεις και οι ενστάσεις

enloutrakio

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση προχώρησε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιου Αδαμόπουλου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η διατύπωση απόψεων και παρατηρήσεων επί του σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέθεσε μια αναλυτική εισήγηση με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης. Αν και το νέο πλαίσιο αξιολογείται θετικά –καθώς ενισχύει τη βιωσιμότητα, την κλιματική ανθεκτικότητα και τις ειδικές μορφές τουρισμού– η Επιτροπή υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και ακριβέστερη αποτύπωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Πελοποννήσου (ορεινός, γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός).

Οι τοποθετήσεις των Αντιπεριφερειαρχών

Τοποθετούμενοι για το θέμα, τρεις Αντιπεριφερειάρχες ανέλυσαν τη στρατηγική της Περιφέρειας, η οποία κινείται υπό τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού:

Αναστάσιος Αδαμόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Κυκλικής Οικονομίας):

«Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο θα στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα και θα αναγνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Συμμετέχουμε ουσιαστικά στη διαβούλευση, ώστε το νέο πλαίσιο να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης, ισορροπίας και προοπτικής για ολόκληρη την Πελοπόννησο».

Θάνος Μιχελόγγονας (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού):

«Ο τουρισμός σήμερα απαιτεί πιο δυναμικά και εξειδικευμένα εργαλεία σχεδιασμού. Η Πελοπόννησος είναι ένας πολυθεματικός προορισμός, με ορεινές, παράκτιες, πολιτιστικές και αγροτικές περιοχές. Θεωρούμε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λογική του destination management (διαχείριση προορισμών), της παρακολούθησης των προορισμών και της πιο ακριβούς χωρικής αξιολόγησης».

Σπύρος Τζινιέρης (Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού & Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας):

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς χωρικό σχεδιασμό, όπως δεν υπάρχει χωρικός σχεδιασμός χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου αποτελεί από μόνη της θετικό βήμα. Οι παρατηρήσεις μας κινούνται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εξειδίκευσης στις ιδιαιτερότητες των τόπων μας, ώστε ο σχεδιασμός να αναγνωρίζει με ακρίβεια τη φυσιογνωμία κάθε προορισμού».

Τα βασικά σημεία της εισήγησης της Περιφέρειας

Συνοψίζοντας, οι άξονες στους οποίους ζητά βελτιώσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι:

  • Ανάδειξη της πολυθεματικότητας: Καλύτερη αποτύπωση των περιοχών με ισχυρή ορεινή, πολιτιστική, γαστρονομική και φυσιολατρική ταυτότητα.

  • Ευελιξία εφαρμογής: Το πλαίσιο πρέπει να προσαρμόζεται έγκαιρα στις νέες παγκόσμιες τάσεις της τουριστικής αγοράς.

  • Destination Management: Ενίσχυση των εργαλείων παρακολούθησης και διαχείρισης των προορισμών για την αποφυγή του υπερτουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Back to top button