Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σιροπιαστό κατιμέρι τυλιχτό, από την Κύπρο

Ένα υπέροχο σιροπιαστό επιδόρπιο όπου το σπιτικό φύλλο αλείφεται με λάδι και πασπαλίζεται με ένα μείγμα από κανέλα, αμύγδαλα και ζάχαρη και, στη συνέχεια, τυλίγεται σε ρολό, στρίβεται και τοποθετείται στο ταψί κυκλικά, παίρνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα σπείρας.

Το μυστικό για την επιτυχία της συνταγής βρίσκεται στο λεπτό άνοιγμα του φύλλου, το καλό ψήσιμο της πίτας από κάτω και το σιρόπιασμα με κρύο και καλά δεμένο σιρόπι.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου 4 ½ φλιτζάνια)

150ml σπορέλαιο (1 φλιτζάνι παρά ένα δάκτυλο)

½ κουταλάκι του γλυκού Baking Powder

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

Χυμό από ½ λεμόνι

Μια τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση

200 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

2 κουταλάκια γλυκού κανέλα σκόνη

½ φλιτζάνι σπορέλαιο

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 κανελόξυλλο

3-4 γαρύφαλλα

5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κουταλιά ανθόνερο (προαιρετικά)

Λίγο νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση

Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά, εκτός από το ανθόνερο που θα το προσθέσετε στο τέλος.

Αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά. Μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε και λίγο στο ψυγείο. Για τη ζύμη, βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν και το λάδι και ρυζιάστε (τρίψτε ώστε να θυμίζει ψίχουλα ή ρύζι) με τα χέρια σας .

Προσθέστε σταδιακά το νερό και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας. Σκεπάστε και αφήστε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια, ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας μαζί τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πολύ λεπτό, με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο νισεστέ που θα πασπαλίσετε στον πάγκο.

Μοιράστε τη ζύμη στα δύο και με το κάθε ένα κομμάτι ανοίξτε ένα πολύ μεγάλο στρογγυλό φύλλο, το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να ψηθεί καλά.

Αλείψτε το καλά με λάδι και απλώστε τη γέμιση. Τυλίξτε σε ρολό και στρίψτε το, κρατώντας τις δύο άκρες του. Σχηματίστε ένα σαλίγκαρο (σπείρα) και βάλτε το στο κέντρο του ταψιού.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά. Αλείψτε το κατιμέρι με λάδι και ψήστε πρώτα σε μέτριο φούρνο (περίπου στους 180ο C) για μια ώρα και στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμοκρασία και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα μία ως μιάμιση ώρα.

Μόλις ψηθεί και ροδίσει καλά και από κάτω, βγάλτε την πίτα από το φούρνο και περιχύστε την με το κρύο σιρόπι. Αφήστε να τραβήξει καλά το σιρόπι, κόψτε σε κομμάτια και απολαύστε!!!

 

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button