Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/9/2020

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Με την Εκκλησιαστική λαμπρότητα, που αρμόζει στην Παναγία μας και με την παρουσία των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου μας, εορτάστηκε κι εφέτος το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό στο Λουτράκι, όπου ενυπάρχει αποτεθησαυρισμένη η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της επονομαζομένης «Γιάτρισσας».

Το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και πλαισιωμένων από Κληρικούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Δυστυχώς εφέτος, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του Covid-19 δεν πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Ι. Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως του Λουτρακίου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή το γεγονός ότι δεν ετελέσθη η Λιτάνευσις της Ιεράς εικόνος ομίλησε περί των Λιτανειών, αναφερόμενος στο ψαλμικό προφητικό λόγιο: «τὸ πρόσωπόν σου λιτανεύσουσιν οἱ πλούσιοι τοῦ λαοῦ» (Ψαλμ. 44,13) διευκρινίζοντας δε ότι πλούσιοι είναι όλοι οι βαπτισμένοι στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος Χριστιανοί και ότι η Παναγία είναι η αιτία του «πλουτισμού» μας, ο οποίος και σαφώς δεν είναι υλικός αλλά πνευματικός. «Πλούσιοι» πνευματικά είναι οι Κληρικοί, οι Μοναχοί με ιδιαίτερη χάρι αλλά και οι Λαϊκοί δύνανται ν᾿ αυξήσουν την χάρι και να πλουτισθούν «έτι και έτι» αναλόγως της προσπαθείας των και της εντάσεως του πνευματικού τους αγώνα, καταλήγοντας στην «τελευταία λιτανεία» του κάθε πιστού, δηλαδή στην Χριστιανική Κηδεία και εκφορά του «οστρακίνου σκεύους», όπου οι «πλούσιοι» περιλειπόμενοι προπέμπουν, ως στρατευομένη Εκκλησία, τον «πλούσιο» αδελφό τους για να τον υποδεχθεί στην αντίπερα όχθη η θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε η Παναγία μας, η Γιάτρισσα, να μας λυτρώσει από την λοιμική νόσο, ώστε για πολλά έτη ακόμα, περιφρουρούμενοι από την Χάρι του Θεού, να λιτανεύουμε κατ’ έτος το Ι. Εικόνισμα Της ως «πλούσιοι» του Λαού μετέχοντας στην χαρά Της.

Την επομένη ημέρα Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020, τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγάπιου, Ιερέων και Διακόνων. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην θλιβερή τρέχουσα επικαιρότητα, ήτοι στην πανδημία του κορωνοϊού, στις κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις με τους «γείτονες» Τούρκους αλλά και στην «ποινικοποίηση του Ι. Άμβωνος» που επιχειρείται εσχάτως, γεγονός που δεν είχε επαναληφθεί ποτέ στα 2.000 χρόνια της Χριστιανοσύνης. Με αφορμή δε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου τόνισε ότι, ως Χριστιανοί επιβάλλεται να κρατάμε τις παραδόσεις μας και να αγαπάμε και να τιμούμε την Παναγία μας, που για εμάς υπήρξε «Ελευθερώτρια», Υπέρμαχος Στρατηγός», «Γιάτρισσα» των ψυχών και των σωμάτων μας και Μητέρα μας που μας ένωσε με τον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Παρότρυνε επίσης να στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, να ζούμε εν ειρήνη και ομονοία, να μελετούμε την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων για να λαμβάνουμε θάρρος και δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις προαναφερόμενες, στην αρχή του λόγου του, δυσκολίες της ζωής μας. Κατέληξε την ομιλία του προτρέποντας όλους να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να ολιγοψυχήσουν, αλλά να έχουν ανδρείο φρόνιμα και με τις ελπίδες στηριγμένες στην Αγία του Χριστού Εκκλησία και καταφεύγοντας στην Παναγία μας να οδηγηθούν στην λύτρωση και την σωτηρία!

ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.

 

 

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button