Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Πήτερ Γκόλντμαρκ (1906 – 1977)

O Πήτερ Καρλ Γκόλντμαρκ (Peter Carl Goldmark) γεννήθηκε στη Βουδαπέστη της τότε Αυστροουγγαρίας στις 2 Δεκεμβρίου 1906. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Βιέννης και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως τεχνικός της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης στην Αγγλία.

Το 1936 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εντάχθηκε στο δυναμικό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου του CBS, όπου άρχισε να επεξεργάζεται ένα σύστημα έγχρωμης τηλεόρασης, που επιδείχθηκε για πρώτη φορά το 1940. Το σύστημα αυτό, που βασιζόταν στη χρησιμοποίηση ενός περιστρεφόμενου δίσκου τριών χρωμάτων, βελτιώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έγινε αποδεκτό για εμπορική χρήση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) το 1950. Παρ’ όλο που υποκαταστάθηκε πολύ γρήγορα από άλλα περισσότερο εξελιγμένα έγχρωμα συστήματα, γνώρισε εκτεταμένη εφαρμογή σε τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος.

Το 1948 ο Γκόλντμαρκ και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τον δίσκο 33 στροφών (33 ⅓ στροφών ανά λεπτό για την ακρίβεια), που έφερε επανάσταση στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, καθώς μπορούσε να χωρέσει το περιεχόμενο 6 δίσκων 78 στροφών, που ήταν μέχρι τότε το βασικό μέσο αποθήκευσης και αναπαραγωγής αναλογικού ήχου. Ο δίσκος 33 στροφών από βινύλιο συντρόφευσε δύο γενιές μουσικόφιλων μέχρι να αντικασταθεί από το CD στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Το 1950 ο Γκόλντμαρκ έγινε αντιπρόεδρος του CBS και παράλληλα άρχισε να μελετά το σύστημα σάρωσης, με το οποίο το αμερικανικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Lunar Orbiter 1», που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 1966, έστειλε φωτογραφίες της Σελήνης στη Γη από απόσταση 380.000 χιλιομέτρων.

Ο Γκόλντμαρκ ανέπτυξε, επίσης, ένα ηλεκτρονικό σύστημα τηλεοπτικών μαγνητοσκοπήσεων (βίντεο), το οποίο χρησιμοποιούσε μη διάτρητο πλαστικό φιλμ κι επέτρεπε τη μονοχρωματική καταγραφή της εικόνας και την αποτύπωση των χρωμάτων με τη μορφή κώδικα. Σε μορφή κασέτας, μπορούσε να αναπαράγεται η εικόνα σε έγχρωμο ή σε ασπρόμαυρο δέκτη τηλεόρασης.

Ο Πήτερ Γκόλντμαρκ πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Δεκεμβρίου 1977, σε ηλικία 71 ετών. Από τους τρεις γάμους που τέλεσε απέκτησε 7 παιδιά.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button