Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Πάουλ Φον Ρόιτερ (1816 – 1899)

Βρετανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Στις 16 Νοεμβρίου μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό και άλλαξε το όνομά του σε Πάουλ Γιούλιους Ρόιτερ. Με νέα ταυτότητα, επανήλθε στη Γερμανία και στις 23 Νοεμβρίου 1845 παντρεύτηκε στο Βερολίνο τη Μαρία Μάγκνους, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Εκεί γνώρισε τον φυσικό Καρλ Γκάους, που πειραματιζόταν με τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων δια μέσου καλωδίων. Ο Ρόιτερ εντυπωσιάστηκε αναλογιζόμενος ότι η είδηση δεν θα χρειαζόταν μέρες ή εβδομάδες για να φθάσει στον αποδέκτη της.

Ο Ρόιτερ εγκατέλειψε οριστικά τη Γερμανία μετά την αποτυχημένη φιλελεύθερη Επανάσταση του 1848. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και δούλεψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Χαβάς», το μετέπειτα «Γαλλικό Πρακτορείο» (AFP). To 1850 ίδρυσε το δικό του πρακτορείο ειδήσεων με έδρα το Άαχεν, όπου κατέληγε η τηλεγραφική γραμμή του Βερολίνου. Μέχρι τον επικοινωνιακό κόμβο των Βρυξελλών χρησιμοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια για να μεταφέρουν τα χρηματιστηριακά νέα με ταχύτητα απείρως μεγαλύτερη από τα συμβατικά μέσα της εποχής, προς μεγάλη ικανοποίηση των συνδρομητών του που ήταν κυρίως τραπεζίτες και χρηματιστές.

Το 1851 μετέφερε την έδρα του στο Λονδίνο και τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από τον εξελιγμένο τηλέγραφο, που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το «Ρόιτερς», τώρα, παρείχε νέα από όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας, με αποτέλεσμα να διευρύνει το πελατολόγιό του με τις ημερήσιες εφημερίδες, που αναζητούσαν δημοσιογραφική ύλη για να γεμίσουν τις αυξανόμενες σελίδες τους.

Το 1859 ο Ρόιτερ σημείωσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, όταν μετέδωσε στο Λονδίνο το κείμενο της ομιλίας με την οποία ο Ναπολέων Γ’ προανήγγειλε τον πόλεμο Γαλλίας – Αυστρίας στο Πεδεμόντιο. Η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδίων τού επέτρεψε να διευρύνει τις επιχειρήσεις του και σε άλλες ηπείρους.

Στις 17 Μαρτίου 1857 έγινε βρετανός πολίτης και στις 7 Σεπτεμβρίου 1871 ο Δούκας της Σαξομβουργίας του απένειμε τον τίτλο του βαρώνου, εξ ου και το «φον» πριν από το επίθετό του. Το 1878 αποσύρθηκε από τη διεύθυνση του πρακτορείου του και ιδιώτευσε στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Φεβρουαρίου 1899. Σήμερα, το Reuters, μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το αμερικανικό «Associated Press» (AP) είναι τα τρία μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button