Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο επόμενος Δαλάι Λάμα μπορεί να είναι γυναίκα…

Κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείει ο Δαλάι Λάμα για την μετενσάρκωσή του.
Ο 14ος Δαλάι Λάμα, ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης των Θιβετανών έχει ήδη φτάσει στην ηλικία των 81 ετών. Διωγμένος από τη χώρα του, το Θιβέτ, το 1959 όταν η Κίνα εισέβαλε στη γειτονική χώρα κάνοντάς την επαρχεία της, κατέφυγε σε μικρή ηλικία στην Ινδία. Από το μοναστήρι της πόλης Tezpur, στα βορειοανατολικά της χώρας, ο Δαλάι Λάμα, ασκεί τα καθήκοντά του αλλά και σκληρή κριτική στους Κινέζους για την κατοχή και την καταπίεσή τους απέναντι στο λαό του Θιβέτ.

Η διαδοχή των Λάμα γίνεται με το θάνατο του παλιού και τη γέννηση του νέου. Πιστεύεται πως η ψυχή του αποθανόντος, μεταφέρεται στο σώμα νεογέννητου την ίδια στιγμή. Οι επιτελείς του Λάμα, αναζητούν σε όλα τα βρέφη που γεννήθηκαν όταν η ψυχή του ηγέτη τους εγκατέλειπε ένα γερασμένο σώμα, τα σημάδια που θα αποδείξουν σε πιο από αυτά βρήκε το νέο του καταφύγιο. Μέχρι σήμερα, η επιλογή έπεφτε μέσα σε κάτοικο Κινεζικών εδαφών και η Κίνα έδινε την έγκρισή της στον νέο ηγέτη.

Πρόσφατα, ο Δαλάι Λάμα επισκέφθηκε το μοναστήρι της πόλης Tawang, έναν από τους ιερότερους τόπους των Βουδιστών. Μια επίσκεψη στην πόλη που γέννησε τον 5ο Λάμα, δεν είναι χωρίς λόγο και αιτία. Μια πόλη σε υψόμετρο 3,048 μέτρων, που οι Κινέζοι επίσης διεκδικούν, με τη δικαιολογία πως είναι κομμάτι του νότιου Θιβέτ. Αυτή τη φορά όμως δεν έχουν απέναντί τους μια μικρή επαρχεία, αλλά έναν γίγαντα με πληθυσμό πλέον του 1,25 δισεκατομμυρίου.

Από την Tawang ο Δαλάι Λάμα ήθελε να δηλώσει πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο διάδοχός του θα βρεθεί μέσα στην Κινεζική επικράτεια. Η Κίνα όσο και αν προσπαθεί, δεν θα μπορέσει να ορίσει πρόσωπο της επιλογής της. Και για να πάει ένα βήμα πιο πέρα, ανακοίνωσε πως δεν θα ήταν περίεργο αν ο επόμενος Λάμα είναι γένους θηλυκού, γεγονός που πυροδότησε μια τεράστια συζήτηση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Λάμα δεν απέφυγε να πάρει θέση σε σχέση με το ρόλο της γυναίκας στις ηγετικές Βουδιστικές θέσεις και κανείς δεν ξέρει αν η δήλωση έγινε για να μπερδέψει ακόμα περισσότερο τους Κινέζους σε σχέση με τις προθέσεις του, ή λόγο νέων δρόμων που ετοιμάζει για τον Βουδισμό.  Φαίνεται πάντως πως αν και λίγα χρόνια πριν, ο Λάμα δήλωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το πολιτικό σκέλος της θέσης του, ξέρει να παίζει την πολιτική στα χέρια του, χρησιμοποιώντας την Ινδική δύναμη για να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στους Κινέζους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button