Ενδιαφέροντα
Οι σκύλοι «διαβάζουν» τα συναισθήματα στο πρόσωπό μας
Κατανοούν αν είμαστε φοβισμένοι, χαρούμενοι, θυμωμένοι ή έκπληκτοι μόνο από τις εκφράσεις του προσώπου μας – μάλιστα γέρνουν το κεφάλι δεξιά ή αριστερά αναλόγως με το συναίσθημα που αντιλαμβάνονται.
Οι σκύλοι είναι ικανοί να κατανοούν τα συναισθήματα πίσω από την έκφραση του ανθρώπινου προσώπου. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος στρέψει το κεφάλι του αριστερά, αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται πως κάποιος είναι θυμωμένος, φοβισμένος ή χαρούμενος.
Οταν πάλι στο ανθρώπινο πρόσωπο αποτυπώνεται η έκπληξη οι σκύλοι τείνουν να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά. Επίσης, ο καρδιακός παλμός τους ανεβαίνει όταν βλέπουν ότι το αφεντικό τους ή κάποιο άλλο οικείο τους πρόσωπο έχει μια «κακή» μέρα, αναφέρουν οι Μαρτσέλο Σινισκάλκι, Σερενέλα ντ’ Ιντζέο και Αντζελο Κουαράντα από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι Αλντο Μόρο στην Ιταλία σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Learning and Behavior». Η μελέτη αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε ό,τι αφορά την αποτύπωση του πολύ στενού δεσμού μεταξύ σκύλου και ανθρώπου ενώ συγχρόνως παρέχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι σκύλοι χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν τα διαφορετικά ανθρώπινα συναισθήματα.
Στη φωνή, στη μυρωδιά, στη στάση του σώματος
Ζώντας σε στενή επαφή με τους ανθρώπους οι σκύλοι έχουν αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες οι οποίες τούς επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον άνθρωπο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σκυλίσιος εγκέφαλος μπορεί να «συλλάβει» συναισθήματα όπως αυτά «περιέχονται» στη φωνή κάποιου, στη μυρωδιά αλλά και στη στάση του σώματός του.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν τι συνέβη όταν παρουσίασαν φωτογραφίες των προσώπων δύο ενηλίκων (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) σε 26 σκύλους ενόσω εκείνοι έτρωγαν. Οι εικόνες τοποθετήθηκαν στρατηγικά στις άκρες του οπτικού πεδίου των ζώων και αποτύπωναν στα ανθρώπινα πρόσωπα ένα από τα έξι βασικά συναισθήματα: θυμός, φόβος, χαρά, λύπη, έκπληξη, αηδία καθώς και ουδετερότητα.
Ισχυρότερη απόκριση στον θυμό, στον φόβο, στη χαρά
Οπως προέκυψε, τα σκυλιά είχαν ισχυρότερη απόκριση και εντονότερη καρδιακή δραστηριότητα όταν έβλεπαν φωτογραφίες που εξέφραζαν στο πρόσωπο συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η χαρά. Παράλληλα, όταν είχαν δει τέτοιες εικόνες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο προτού αρχίσουν να ξανακαταναλώνουν τροφή. Ο αυξημένος καρδιακός παλμός τους μαρτυρούσε ότι βίωναν περισσότερο στρες όταν κοιτούσαν φωτογραφίες στις οποίες τα συγκεκριμένα συναισθήματα ήταν «γραμμένα» στα ανθρώπινα πρόσωπα.
Αριστερά, δεξιά
Επιπροσθέτως, οι σκύλοι έτειναν να γέρνουν το κεφάλι τους στα αριστερά όταν έβλεπαν πρόσωπα που ήταν θυμωμένα, φοβισμένα ή χαρούμενα. Οταν πάλι έβλεπαν στις φωτογραφίες πρόσωπα έκπληκτα έγερναν το κεφάλι δεξιά, όπως το γέρνουν όταν αντιλαμβάνονται μια έκφραση ως χαλαρή, μη απειλητική. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μαρτυρούν ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για την επεξεργασία διαφορετικών συναισθημάτων. «Τα αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να υφίστανται επεξεργασία από το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου των σκύλων ενώ τα πιο θετικά συναισθήματα από το αριστερό» εξήγησε ο δρ Σινισκάλκι.
Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών που είχαν διεξαχθεί σε σκύλους και άλλα θηλαστικά και τα οποία είχαν δείξει ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη λειτουργία του συμπαθητικού συστήματος που αφορά τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η διαδικασία αυτή είναι θεμελιώδης για τον έλεγχο της αντίδρασης μάχης ή φυγής η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.
tovima.gr