Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Αρχική

Οι Μαλδίβες μετατρέπονται σε πλωτή πόλη για να επιβιώσουν της κλιματικής αλλαγής

Είναι γνωστό ότι μια από τις πιο άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στον πλανήτη. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι η Αρκτική βιώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα με πολύ υψηλούς ρυθμούς λιώσιμου των πάγων της. Λιώνουν όμως συνεχώς και παγετώνες της Ανταρκτικής με αποτέλεσμα τη συνεχή αποκόλληση γιγάντιων κομματιών πάγου που μετατρέπονται σε παγόβουνα και τελικά λιώνουν.

Το λιώσιμο των πάγων αυξάνει την στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο και αν η κατάσταση συνεχιστεί όπως σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι το 2050 πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης θα βρεθούν κάτω από το νερό με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται σε οικολογικό αλλά και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Μια από τις περιοχές που θεωρούνται οι πλέον πιθανές να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το πρόβλημα είναι οι Μαλδίβες. Το σύμπλεγμα από παραδεισένια νησάκια και ατόλες στον Ινδικό Ωκεανό εκτιμάται με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι το 2050 θα έχει βυθιστεί σε ποσοστό 80%. Οι Αρχές των Μαλδιβών αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να συνεργαστούν με την Ολλανδική εταιρεία Dutch Docklands για τη δημιουργία μιας τεχνητής ή πιο σωστά πλωτής πόλης στην οποία θα εγκατασταθεί το τοπικός πληθυσμός όταν παραστεί ανάγκη.

Το πλωτό νησί είναι πλέον έτοιμο, στα χαρτιά, και η κυβέρνηση των Μαλδιβών δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου εντός του 2022. Το πλωτό νησί θα βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα των Μαλδιβών, το Μαλέ, και θα αποτελείται από χιλιάδες κατοικίες τοποθετημένες σε ένα οβάλ σχήματος δίκτυο έκτασης 2.000 στρεμμάτων εντός μίας λιμνοθάλασσας. Θα ονομάζεται Πλωτή Πόλη των Μαλδιβών και θα διαθέτει εκτός από κατοικίες όλες τις σύγχρονες ανέσεις και εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κ.α. Θα διαθέτει επίσης μια εντυπωσιακή μαρίνα για να υποδέχεται επισκέπτες.

Η πλωτή πόλη είναι σχεδιασμένη βάση της γεωμετρίας των τοπικών κοραλλιών και γύρω της θα υπάρχουν νησίδες που θα λειτουργούν ως φυσικά φράγματα για να αποκρούονται τα μεγάλα κύματα αλλά και ως πυλώνες σταθερότητας του δικτύου των κατοικιών.

DUTCHDOCKLANDS MALDIVES

Ο αριθμός των κατοικιών που θα δημιουργηθούν στην πλωτή πόλη έχει υπολογιστεί έτσι ώστε να περισσέψουν αρκετές μετά την εγκατάσταση του τοπικού πληθυσμού. Αυτές τις έξτρα κατοικίες η κυβέρνηση των Μαλδιβών σκοπεύει να τις πουλά έναντι ποσών πέριξ των 250 χιλιάδων δολαρίων σε ενδιαφερόμενους προσφέροντας και ως επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές της την απόκτηση αδειών για να ασκούν κάποιο επάγγελμα αν το επιθυμούν στην πλωτή πόλη.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button