Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Νόμπελ Ιατρικής 2021 στην ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής

Ακολουθεί το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη, Χημείας την Τετάρτη.

Διαψεύστηκαν τη Δευτέρα οι προβλέψεις για βράβευση των εμβολίων mRNA με το φετινό Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής.

H επιτροπή των βραβείων στο Ινσιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα απονεμηθεί στους επιστήμονες που ανακάλυψαν τους υποδοχείς που μας χαρίζουν αίσθηση της αφής και της θερμοκρασίας.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει θα απονεμηθεί από κοινού στον Αμερικανό Ντέιβιντ Τζούλίους, 66 ετών, και τον Λιβανέζο Αρντέμ Παταπούτιαν, 54 ετών.

Πηγή: Nobe.se

«Οι ανακαλύψεις τους ξεκλείδωσαν ένα από τα μυστικά της φύσης εξηγώντας τη μοριακή βάση για την αίσθηση της ζέστης, του κρύου και των μηχανικών δυνάμεων, κάτι θεμελιώδες για την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε, να ερμηνεύουμε και να αλληλεπιδρούμε με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον» εξηγεί η ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Ντέβιντ Τζούλιους χρησιμοποίησε την καψαΐκίνη, το καυτερό συστατικό της πιπεριάς, για να αναγνωρίσει έναν υποδοχέα που βρίσκεται στις απολήξεις των νεύρων και αντιδρά στην υψηλή θερμοκρασία.

Ο Άρντεμ Παταπούτιαν μελέτησε κύτταρα με ευαισθησία στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα κλάση υποδοχέων που αντιδρούν σε μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

Οι δύο νικητές «αναγνώρισαν κρίσιμους συνδετικούς κρίκους στις γνώσιεις μιας για την περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις αισθήσεις και το περιβάλλον μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button