Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μια στις τρεις Ευρωπαίες φέρει «γόνιμο» γονίδιο των Νεάντερταλ

Πρόκειται για μια γονιδιακή παραλλαγή που συνδέεται με λιγότερες αιμορραγίες και αποβολές.

Μια στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει κληρονομήσει τον υποδοχέα της προγεστερόνης από τους «εξαδέλφους» μας τους Νεάντερταλ. Πρόκειται για μια γονιδιακή παραλλαγή που συνδέεται με αυξημένη γονιμότητα, λιγότερες αιμορραγίες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης καθώς και με λιγότερες αποβολές. Αυτό έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία.

Ο ευεργετικός υποδοχέας της προγεστερόνης

«Ο υποδοχέας της προγεστερόνης είναι ένα παράδειγμα που δείχνει το πώς ‘ευνοϊκές’ γονιδιακές παραλλαγές΄που πέρασαν στους σύγχρονους ανθρώπους μέσω της ‘μείξης’ τους με τους Νεάντερταλ μπορούν να έχουν επίδραση στους ανθρώπους σήμερα» ανέφερε ο Χιούγκο Ζέμπεργκ, ερευνητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία ο οποίος διεξήγαγε τη νέα μελέτη με τους Τζάνετ Κέλσο και Σβάντε Πάμπο.

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο και στην κύηση. Αναλύσεις σε δεδομένα βιοτράπεζας που αφορούσαν περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες – εκ των οποίων 244.000 γυναίκες – έδειξαν ότι σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει κληρονομήσει τον υποδοχέα της προγεστερόνης από τους Νεάντερταλ. Συγκεκριμένα το 29% των ευρωπαίων γυναικών φέρουν ένα αντίγραφο του υποδοχέα των Νεάντερταλ ενώ το 3% φέρει και τα δύο αντίγραφα του υποδοχέα.

«Η αναλογία των γυναικών που έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο είναι περί τις δέκα φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις περισσότερες γονιδιακές παραλλαγές που μας έχουν κληροδοτήσει οι Νεάντερταλ» σημείωσε ο δρ Ζέμπεργκ και προσέθεσε ότι «τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν πως η συγκεκριμένη παραλλαγή εχει ευεργετική επίδραση στη γονιμότητα».

Πλήθος οφελών

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που φέρουν το «γόνιμο» γονίδιο των Νεάντερταλ τείνουν να εμφανίζουν λιγότερες αιμορραγίες στην αρχή της εγκυμοσύνης, λιγότερες αποβολές ενώ γεννούν και περισσότερα παιδιά. Μοριακές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες αυτές παράγουν περισσότερους υποδοχείς προγεστερόνης στα κύτταρά τους, γεγονός που πιθανώς οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στην προγεστερόνη και τελικώς σε προστασία από τις αιμορραγίες και τις αποβολές.

Θεοδώρα Τσώλη

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button