Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Λευκωσία: Σε εξέλιξη η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Αλ. Τσίπρας: Εδραιώνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Πορευόμαστε στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter, μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 4η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός με δεύτερη ανάρτησή του.

«Είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε» δήλωσε από την πλευρά του, κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του: «Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας».

Τις συνομιλίες των τριών ηγετών θα απασχολήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ενεργειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να υπογραφεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και οι ομολόγοί του αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία η οποία αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα. Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

naftemporiki.gr

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button