Κλιματική Αλλαγή – ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου
Πάνω από δώδεκα χώρες, αναμεσά τους οι Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη δέσμευση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου – αέριο που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη – κατά το ένα τρίτο περίπου, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Επίσης, συμφώνησαν να πιέσουν και άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με το Reuters.
Η συμφωνία Ουάσιγκτον και Βρυξελλών φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και άλλα κράτη-κλειδιά της διεθνούς οικονομίας ενόψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τον Νοέμβριο και θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις βιομηχανίες της ενέργειας, του αγροτοδιατροφικού κλάδου και των απορριμμάτων, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών μεθανίου.
Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου
Το μεθάνιο, που συγκαταλέγεται στα αέρια του θερμοκηπίου, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), και τα τελευταία χρόνια υπόκεινται σε μεγαλύτερους ελέγχους, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη όχι πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, όπως ορίζει ο στόχος της κλιματικής συμφωνίας του Παρισιού.
Σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν τη δράση προς αυτή την κατεύθυνση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δεσμευτούν από κοινού ώστε να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της Παγκόσμιας Δέσμευσης Μεθανίου, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η σύντομη ατμοσφαιρική διάρκεια ζωής του μεθανίου σημαίνει ότι η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει γρήγορα τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ένα άλλο έγγραφο απαριθμεί περισσότερες από δώδεκα χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ζητήσουν να συμμετάσχουν στην δεσμευτική συμφωνία. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται μεγάλοι παραγωγοί ρύπων μεθανίου όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική.
Υψηλότερες δυνατότητες παγίδευσης θερμότητας
Η συμφωνία πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή σε μια συνάντηση χωρών που ευθύνονται για μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με απώτερο στόχο να συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη κρατών πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκόβης για την κλιματική αλλαγή.
Το μεθάνιο έχει υψηλότερο δυναμικό παγίδευσης θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά διασπάται πιο γρήγορα στην ατμόσφαιρα, οπότε «ισχυρές, γρήγορες και συνεχείς μειώσεις» των εκπομπών μεθανίου, εκτός από τη μείωση των εκπομπών CO2, μπορούν να έχουν γρήγορα επιπτώσεις στο κλίμα, γεγονός που τονίζεται από έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τον περασμένο μήνα.
Οι ειδικοί λένε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία με την επιδιόρθωση διαρροών αγωγών ή εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου και πολλές από αυτές τις διορθώσεις μπορούν να γίνουν με οικονομικούς τρόπους.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες και υπέρυθρα βίντεο έχουν αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια εκπομπές μεθανίου που εκτοξεύονται από περιοχές εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η δέσμευση ΗΠΑ-ΕΕ θα καλύψει βασικές πηγές εκπομπών μεθανίου, συμπεριλαμβανομένων παλαιών ορυχείων άνθρακα, γεωργίας και αποβλήτων όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής, αναφέρεται στο προσχέδιο.
Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη δέσμευση θα δεσμευτούν να αναλάβουν τις κατάλληλες ενέργειες για τη συλλογική επίτευξη της στοχευμένης μείωσης του μεθανίου, «εστιάζοντας στα πρότυπα για την επίτευξη όλων των εφικτών μειώσεων στους τομείς της ενέργειας και των αποβλήτων» και μειώνοντας τις εκπομπές του γεωργικού τομέα μέσω «τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και κινήτρων και συνεργασιών με αγρότες ».
Πηγή: ot.gr