Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Κόσμος

Ισλανδία: Πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας με τον ίδιο μισθό

Η μικρή νησιωτική χώρα στη βόρεια Ευρώπη πειραματίζεται με τον χρόνο εργασίας και την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με το Forbes, η Ισλανδία αξιολογεί ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας με τον ίδιο μισθό. Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορούσε σε 2.500 εργαζόμενους, λίγο περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας, και πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί εάν οι λιγότερες εβδομαδιαίες εργάσιμες ημέρες οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό.

Η δοκιμαστική εφαρμογή 4ημερης εργασίας με τον ίδιο μισθό έγινε σε διαφορετικά εργασιακά αντικείμενα, όπως γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι, και κοινωνικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το 2015 έως το 2019. Εφαρμόστηκε εργασία 35 έως 36 ωρών την εβδομάδα, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών. Για να διασφαλιστεί ο αντικειμενικός έλεγχος, τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από ανεξάρτητους οργανισμούς της χώρας όπως από το think tank Autonomy και την Ένωση Αειφορίας και Δημοκρατίας (Alda) της Ισλανδίας, όπου διαπίστωσαν ότι η ευημερία των εργαζομένων που συμμετείχαν βελτιώθηκε δραματικά σε μια σειρά από δείκτες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα επίπεδα άγχους, η εξουθένωση, η υγεία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες σχεδόν τις εργασιακές ομάδες. Παράλληλα, η παραγωγικότητα και η παροχή υπηρεσιών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ή βελτιώθηκαν στους περισσότερους χώρους εργασίας. «Ο οδικός χάρτης για λιγότερες ώρες εργασίας στην Ισλανδία μας δείχνει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να δουλεύουμε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και ότι είναι δυνατή και η προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ως αποτέλεσμα των νέων συμφωνιών που συνήφθησαν το 2019-2021 μετά τη λήξη των δοκιμών, το 86 % του συνόλου του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει μειωμένες ώρες είτε έχουν πετύχει ένα βαθμό ευελιξίας για μείωση ωρών. Σημειώνεται ότι η Ισλανδία, όπως και οι σκανδιναβικές χώρες, ΣουηδίαΝορβηγίαΔανία και η Φινλανδία, έχουν υψηλό επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες τους. Η Ισλανδία διαθέτει πολύ ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ισότητα εισοδήματος και γονική άδεια επί πληρωμή για μητέρες και πατέρες.

Οι δοκιμές παρέμειναν ουδέτερες ως προς τα έξοδα τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την κυβέρνηση, παρέχοντας ένα κρίσιμο και μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν μελλοντικές δοκιμές σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button