Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Ιλαρά: Δραματική αύξηση κρουσμάτων λόγω μείωσης των εμβολιασμών

Η ιλαρά θεωρείται η πιο μεταδοτική ιογενής νόσος και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια.

Αύξηση κατά 79% καταγράφεται τους πρώτους δύο μήνες του 2022 στα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία και τα lockdown καθήλωσαν τις προσπάθειες για τον εμβολιασμών παιδιών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναφέρθηκαν 17.338 κρούσματα, συγκριτικά με 9.665 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ιλαρά θεωρείται η πιο μεταδοτική ιογενής νόσος και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια. Αν αφηνόταν ανεξέλεγκτη θα εξαπλωνόταν ταχύτερα από τον πανδημικό κοροναϊό, τη γρίπη ή τον Έμπολα.

H ιλαρά καλύπτεται από το εμβόλιο MMR που προλαμβάνει επίσης την παρωτίτιδα και την ερυθρά (Reuters)

Η αναστολή των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα» για επιδημίες ιλαράς, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Η ιλαρά δεν είναι μόνο μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια» είπε. «Είναι επίσης ένδειξη ότι υπάρχουν κενά στην παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, κενά που δεν μπορούν να αντέξουν τα ευάλωτα παιδιά».

Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες επιδημίες ιλαράς τους τελευταίους 12 μήνες είναι η Σομαλία, η Λιβερία, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Στις αρχές Απριλίου, 58 εκστρατείες εμβολιασμού για διάφορες ασθένειες παρέμεναν σε αναστολή σε 43 χώρες, αφήνοντας εκτεθειμένους 212 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι παιδιά. Οι 19 από τις εκστρατείες αυτές αφορούσαν την ιλαρά, επηρεάζοντας 73 εκατομμύρια παιδιά.

Προβλήματα συναντούν και οι εκστρατείες εμβολιασμού για άλλες ασθένειες όπως ο τυφοειδής πυρετός και η πολιομυελίτιδα. Τον περασμένο μήνα, το Μαλάουι ανέφερε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην Αφρική εδώ και μια πενταετία, ενώ το Πακιστάν, μια από δύο χώρες όπου η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική, κατέγραψε αυτό τον μήνα το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω απ΄ένα χρόνο.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button