Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Η Ε.Ε. πριν και μετά το Brexit

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

H διευθέτηση της διένεξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 απομάκρυνε, προς το παρόν, μια δυνητική εστία κρίσης εντός της Ευρωζώνης, ενώ απομένει πλέον ένα μόνο μεγάλο «αγκάθι», το Brexit, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην κοινοτική επικαιρότητα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Δυστυχώς, σε σχέση με το Brexit τα πράγματα δεν εξελίσσονται θετικά κι αυτό φάνηκε και στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 13-14 Δεκεμβρίου. Οι πιθανότητες μιας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πολλές και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο.

Στις 25 Νοεμβρίου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συνολική συμφωνία για τους όρους εξόδου, ωστόσο η Τερέζα Μέι δυσκολεύεται πολύ να την περάσει από τη Βουλή και όπως όλα δείχνουν στην ψηφοφορία που θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου δεν θα καταφέρει να την επικυρώσει. Το πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το καθεστώς που θα διέπει μετά την έξοδο τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί να παραμείνει συνδεδεμένη με την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Οι βουλευτές του κόμματος της κ. Μέι αρνούνται να αποδεχθούν αυτή τη διευθέτηση θεωρώντας ότι στην πράξη θα σηματοδοτήσει την απόσχιση της βρετανικής αυτής επικράτειας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ευρωπαίοι από την άλλη αρνούνται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.

Ενώπιον αυτού του αδιεξόδου οι εναλλακτικές επιλογές είναι η ακύρωση του Brexit που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή ακόμη ένα σκληρό Brexit. Για τις δύο πρώτες επιλογές δεν υπάρχει πλειοψηφία εντός της Βουλής, αλλά και μεταξύ των πολιτών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες της τρίτης, δηλαδή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Αυτό οδήγησε άλλωστε την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους στην προληπτική λήψη έκτακτων μέτρων, όχι για να μετριαστούν οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit, που θα είναι τεράστιες, αλλά απλώς για να αποφευχθεί ένα χάος σε κρίσιμους τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές, ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (παράγωγα), αλλά και η τύχη εκατομμυρίων πολιτών, Ευρωπαίων που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών που βρίσκονται στην Ε.Ε.

Είναι προφανές ότι το Brexit αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, ενώ σε κάθε περίπτωση θα σημαδέψει και την ιστορία της Ε.Ε.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button