Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

«Δύο μεγάλες δυνάμεις»

Κένεντι – Χρουστσόφ, Κάρτερ – Μπρέζνιεφ, Κλίντον – Γέλτσιν, Κλίντον – Πούτιν, Ομπάμα – Μεντβέντεφ, Ομπάμα – Πούτιν. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των αμερικανορωσικών ζευγαριών ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ προέρχονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι τεταμένες σχέσεις του τελευταίου ζεύγους, παρά τις αρχικές προσδοκίες και επιτυχίες, δεν έχουν ξεχαστεί ακόμα. Το 2014 μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα ηγήθηκε της απόφασης αποβολής της Ρωσίας από το G8, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

Στο βιβλίο του «A Promised Land» ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει ανοιχτά για τον ένοικο του Κρεμλίνου, που του θύμιζε τους σκληρούς ανθρώπους της πιάτσας, που κάποτε έλεγχαν την πολιτική μηχανή στο Σικάγο. Πάλι καλά, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε «φονιά».

Αν και χθες συναντήθηκαν για πρώτη φορά, αφότου ο Μπάιντεν εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, γνωρίζονται από παλιά.

Ο νέος στην Ουάσιγκτον Κένεντι, το 1961, Ιούνιο και τότε, πήγε στη Βιέννη, και έπαθε ζημιά. Αμερικανοί διπλωμάτες που ήταν παρόντες αποκάλυψαν αργότερα ότι είχαν σοκαριστεί από τις προσβολές που είχε δεχθεί και ότι η συνάντηση ήταν «απλώς μια καταστροφή». Το παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο πρόεδρος στον Τζέιμς Ρέστον των «Νew Υork Τimes». «Η συνάντηση ήταν το σκληρότερο πράγμα στη ζωή μου. Έβγαλε από μέσα μου τον κακό μου εαυτό. Αν με νομίζει άπειρο και ότι δεν έχω πυγμή, έχω τρομερό πρόβλημα».

Περίπου δύο μήνες μετά, ο Χρουστσόφ έδωσε το «πράσινο φως» για το Τείχος του Βερολίνου.

Ο Μπάιντεν δεν διακινδυνεύει τόσο πολύ, ούτε τόσα πολλά, όπως «έναν σκαντζόχοιρο (σ.σ.: τους πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα) στο εσώρουχο του Θείου Σαμ». Άλλωστε, ο κινέζικος δράκος είναι αυτός που τον χαλά.

Η συνάντηση στη Γενεύη ξεκίνησε καλά. «Δύο μεγάλες δυνάμεις», είπε ο Αμερικανός, αγγίζοντας ευαίσθητη χορδή. Αυτό δεν θέλει ο ένοικος του Κρεμλίνου για αρχή; Να γίνεται η Ρωσία ως υπερδύναμη αποδεκτή;

Μπορεί η Γενεύη να είναι η αρχή και στη Βιέννη, πάλι -για να κλείσει το τρίγωνο- οι διμερείς σχέσεις να μπουν σε ένα κανάλι. Όπως στα μέσα Ιουνίου 1979 με τη συμφωνία SALT-II μεταξύ Μπρέζνιεφ και Κάρτερ, ένα βήμα, που εξομάλυνε το ψυχροπολεμικό κλίμα.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button