Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δυτική Αττική: Οδοιπορικό στο ανεξάρτητο κράτος των συμμοριών

«Προσοχή. Μεγάλος κίνδυνος επίθεσης και κλοπής. Παραμείνετε στο όχημα σας και κλειδώστε. Η πόρτα θα ανοίξει αυτόματα».

Η φράση είναι γραμμένη στην κεντρική είσοδο μεγάλης επιχείρησης στην οδό Αγίου Φανουρίου στο Μενίδι και αποτυπώνει ανάγλυφα την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στην περιοχή. Από τους γύρω δρόμους «δικαίωμα» να περνούν έχουν μόνο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, όπως και οι πεζοί, πέφτουν θύματα ενέδρας από ομάδες που περικυκλώνουν το στόχο τους και μέσα σε λίγα λεπτά ληστεύουν τα θύματά τους.

Ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» κατέγραψε τον αθέατο κόσμο του Μενιδίου και του Ζεφυρίου. Περιοχές παραδομένες στο έγκλημα που χαρακτηρίζονται από τους κατοίκους ως «νεκροταφεία αυτοκινήτων». Στο Μενίδι υπάρχουν γειτονιές, όπου κάθε εκατό μέτρα συναντάς και ένα καμένο όχημα. Ακόμα και δίπλα σε σπίτια, όπου πάνω από τη δυσοσμία και τους καρκινογόνους καπνούς παίζουν παιδιά οικογενειών Ρομά κάτω των 10 ετών. Μόνο κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού συναντήσαμε τουλάχιστον 60 κουφάρια αυτοκινήτων.

Ναρκωτικά, εκβιασμοί, λαθραία τσιγάρα, πορνεία, εκτεταμένη οπλοκατοχή και ληστείες συμπληρώνουν το σκηνικό. Στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων και τους γύρω δρόμους στο Μενίδι συναντάς σπίτια, των οποίων τα παράθυρα είναι χτισμένα και άλλα που είναι περικυκλωμένα από κάμερες ασφαλείας. «Βλέπετε αυτή τη μονοκατοικία; Οι ένοικοι την εγκατέλειψαν για να μην πάνε φυλακή για ναρκωτικά. Εδώ είχε γίνει παλιότερα ‘πόλεμος’ με τους αστυνομικούς. Οι ένοικοι πυροβολούσαν για να μη συλληφθούν. Μία σφαίρα τρύπησε τον τοίχο και έπεσε στο πιάτο της γιαγιάς της οικογένειας. Εδώ ζούμε σε έναν άλλο κόσμο», λέει κάτοικος της περιοχής.

Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η εγκληματικότητα της δυτικής Αττικής δεν αφορά μόνο –όπως νομίζουν κάποιοι- τη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό διότι από εκεί «πηγάζει» το μεγαλύτερο μέρος του εγκλήματος που απασχολεί ολόκληρη την Αττική. Συμμορίες με έδρα το Μενίδι, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», που έχουν «χτυπήσει» δεκάδες εγκαταστάσεις εταιριών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όμορων νομών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όσο δεν εξαρθρώνονται οι οργανωμένες συμμορίες που αποτελούνται από «γνώριμους» στις Αρχές ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τόσο αυτές θα γιγαντώνονται και θα επεκτείνουν τη δράση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι συμμορίες που κάνουν ληστείες με βαρύ οπλισμό πραγματοποιούν παράλληλα εκβιασμούς –πολλές φορές καίγοντας αυτοκίνητα- για να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από παράνομες δραστηριότητες, όπως τα λαθραία τσιγάρα και η διακίνηση ναρκωτικών.

Οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» χρησιμοποιούν κλεμμένα αυτοκίνητα –το αγαπημένο τους είναι το τζιπ BMX X5- τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στη συνέχεια σε σπείρες Ρομά, που τα χρησιμοποιούν σε δικές τους επιδρομές παραπλανώντας τις Αρχές που βλέπουν διαφορετικές εγκληματικές ομάδες να δρουν με το ίδιο όχημα.

«Το Μενίδι και το Ζεφύρι μπορούμε να πούμε ότι είναι η μήτρα του εγκλήματος στην Αθήνα. Αυτό φαίνεται από τα εκατοντάδες καμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές. Τα κλέβουν, πραγματοποιούν εγκληματικές πράξεις και τα εγκαταλείπουν κάπου κοντά στη βάση τους. Σε διαφορετική περίπτωση τα διαλύουν πολύ γρήγορα και πουλάνε τα ανταλλακτικά. Κάντε μία βόλτα στη δυτική Αττική και θα δείτε δεκάδες κλεμμένα Smart», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Η διασπορά του εγκλήματος σε άλλες περιοχές φαίνεται και από τη δράση συμμοριών ανηλίκων, οι οποίοι έχουν γίνει ο τρόμος των οδηγών ταξί σε όλη την Αττική. Οι ανήλικοι στήνουν ενέδρες, ακινητοποιούν τον οδηγό και αρπάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τις εισπράξεις.

Αστυνομικό τμήμα χωρίς… αστυνομικούς

Ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, προχωρά μιλώντας στον «ΕΤ» σε μία καταγγελία που προκαλεί αίσθηση: «Οι αστυνομικές υπηρεσίες της δυτικής Αττικής είναι υποστελεχωμένες σε τέτοιο βαθμό που στις 22 Μαρτίου 2017 το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου στελεχωνόταν μόνο από το διοικητή. Είχε μείνει μόνος του ο άνθρωπος. Και μιλάμε για ένα Τ.Α. που βρίσκεται στη δεύτερη πιο επιβαρυμένη (μετά το Μενίδι)  από το έγκλημα περιοχή του λεκανοπεδίου. Οι περιπολίες δεν βγαίνουν ούτε υποτυπωδώς. Κουραστήκαμε να ακούμε υποσχέσεις για ενίσχυση των Τμημάτων και να μην αλλάζει τίποτα. Αντιθέτως φεύγουν αστυνομικοί από τα πόστα τους για να συνδράμουν σε μέτρα τάξης στο κέντρο της Αθήνας. Η απελπισία των αστυνομικών από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την υπερεργασία είναι τόσο μεγάλη που προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν να φύγουν από τη δυτική Αττική. Οι προνομιούχοι τα καταφέρνουν. Αυτοί που μένουν πίσω προσπαθούν να αναστήσουν τον πεθαμένο».

Στο Τ.Α. Ζεφυρίου φαίνεται ότι υπηρετούν περίπου 20-25 αστυνομικοί. Αν αφαιρεθούν, ωστόσο, οι αποσπασμένοι και οι άνδρες που είναι επιφορτισμένοι με γραφειοκρατικές δουλειές και με καθήκοντα εκτός Τμήματος, τότε απομένουν μόλις 12 αστυνομικοί που καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να ανταπεξέλθουν. Από το Τμήμα Μενιδίου, παρά τις τεράστιες ανάγκες, φεύγει ένας αστυνομικός για να συνδράμει στη φύλαξη της ταράτσας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας περιπολεί σε όλη τη δυτική Αττική μόλις ένα όχημα της Ασφάλειας και αυτό όχι επί μονίμου βάσης. Πλήγμα αποτελεί το τελευταίο διάστημα και η χρησιμοποίηση ανδρών στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών με στόχο ακυρωτικά μηχανήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στο σχέδιο δεν απορροφούνται από τις «στρατιές» των vip αλλά από νευραλγικές αστυνομικές υπηρεσίες που πολεμούν το έγκλημα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button