Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Δικαιούστε δωρεάν φάρμακα! Ενημερωθείτε…

Εγκύκλιο για δωρεάν διάθεση των αντιϊικών φαρμάκων που μπορούν να καταπολεμήσουν τη γρίπη εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει ανάγκη για άμεση διανομή του εθνικού αποθέματος των αντιϊικών φαρμάκων Tamiflu και Relenza από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας, από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν να τα προμηθεύονται με την επίδειξη ιατρικής συνταγής.

Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης για να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών ειδικά σε άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Στις ομάδας αυτές ανήκουν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, οι έγκυοι, οι λεχώνες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, οι παχύσαρκοι και τα παιδιά που παίρνουν μακροχρονίως ασπιρίνη.

Εχθές  ήδη πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων κατά τη φετινή εποχή της γρίπης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button