Γουίλιαμ Μόγκριτζ (1943 – 2012)
Άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) και υπήρξε ο εισηγητής του διαδραστικού σχεδιασμού (interaction design).
Το 1969 επιστρέφει στο Λονδίνο για να συμπληρώσει τις σπουδές του στην τυπογραφία και τις επικοινωνίες. Την ίδια χρονιά ιδρύει στο πατάρι του σπιτιού του την εταιρία Moggridge Associates και, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει μια τοστιέρα και ένα φορητό θερμαντικό σώμα για την Hoover. Το 1972 σχεδιάζει ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στο μέγεθος ραπτομηχανής, αλλά το σχέδιό του δεν θα υλοποιηθεί.
Το 1979 μετακομίζει εκ νέου στις ΗΠΑ και ιδρύει την εταιρεία ID Two στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. Ένας από τους πρώτους του πελάτες είναι η εταιρεία GRiD Systems, για την οποία σχεδιάζει το 1981 τον φορητό υπολογιστή GRiD Compass 1101. Είναι ο πρώτος φορητός υπολογιστής (laptop), του οποίου η οθόνη «διπλώνει» πάνω στο πληκτρολόγιο, ώστε να μεταφέρεται εύκολα μέσα σε τσάντα, σύμφωνα με την αρχική παραγγελία της εταιρίας. Η πατέντα κατοχυρώθηκε στην GRiD Systems και τις απέφερε τεράστια έσοδα. Ο πρώτος GRiD Compass κόστιζε περίπου 8.000 ευρώ και ήταν αρκετά δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτικών και των ασχολουμένων με το διάστημα. Ζύγιζε 4,5 κιλά και λειτουργούσε με λογισμικό της GRiD.
Παράλληλα με τη δημιουργική και επιχειρηματική του δράση, ο Μόγκριτζ ξεκίνησε πανεπιστημιακή καριέρα το 1979, η οποία διάρκεσε έως το 2010. Δίδαξε βιομηχανικό σχέδιο στο ονομαστό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τον Οκτώβριο του 2006 κυκλοφόρησε το πολυσέλιδο βιβλίο του Design Interactions, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και θεωρείται κλασικό στο είδος του και τον Οκτώβριο του 2010 το βιβλίο Designing Media.
Το 2010 εγκατέλειψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ανέλαβε τη διεύθυνση του μουσείου Cooper-Hewitt στη Νέα Υόρκη, του μοναδικού μουσείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι αφιερωμένο στο βιομηχανικό σχέδιο.
Ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 στο Σαν Φρανσίσκο, σε ηλικία 69 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.