Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Γιατί οι γυναίκες δεν ασχολούνται με την Πληροφορική

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν πάνω από ένα αιώνα για να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους, όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Πληροφορική και στην Επιστήμη των Υπολογιστών.

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν πάνω από ένα αιώνα για να κλείσουν το χάσμα που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους, όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Πληροφορική και στην Επιστήμη των Υπολογιστών, ενώ στον τομέα της Βιοϊατρικής η σημερινή «ψαλίδα» θα κλείσει πολύ πιο νωρίς, σε περίπου τρεις δεκαετίες.

Μια νέα μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Άλεν για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Σιάτλ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science», εκτιμά ότι οι γυναίκες ερευνήτριες θα πετύχουν γύρω στο 2048 την ισότητα με τους άνδρες σε δημοσιεύσεις στους τομείς της Βιολογίας και της Ιατρικής. Όμως για να συμβεί κάτι ανάλογο στο πεδίο των Υπολογιστών, θα πρέπει να περιμένουν έως το 2137, δηλαδή δεν θα ζήσουν για να το δουν…

Ένας λόγος για το τωρινό χάσμα είναι ότι ένας χαμηλός αριθμός γυναικών, αναλογικά με τους άνδρες, επιλέγει να ασχοληθεί με την Πληροφορική και τους Υπολογιστές. Δυσαναλογία σε βάρος των γυναικών υπάρχει ιδιαίτερα στο διδακτικό πανεπιστημιακό προσωπικό των σχετικών σχολών και τμημάτων, καθώς και των φοιτητών τους. Παράλληλα, ο χώρος αυτός -όπως και άλλοι- επιδεικνύει μια υφέρπουσα ή πιο ορατή μεροληψία υπέρ των ανδρών και αυτό αφορά επίσης τα επιστημονικά-τεχνικά περιοδικά αυτού του τομέα.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google, η Microsoft και το Facebook, αντιμετωπίζουν ολοένα αυξανόμενες πιέσεις να αυξήσουν το ποσοστό των γυναικών που απασχολούν και παράλληλα να καταπολεμήσουν τα αντικίνητρα για την προαγωγή τους, αλλά και για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Allen ανέλυσε -με τη βοήθεια του εργαλείου Semantic Scholar- περισσότερες από 2,87 εκατομμύρια δημοσιεύσεις της επιστήμης των υπολογιστών, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1970-2018, καθώς επίσης πάνω από 11 εκατομμύρια δημοσιεύσεις στη βιοϊατρική την ίδια περίοδο σε 1.000 περιοδικά. Πέρυσι στην Επιστήμη των Υπολογιστών υπήρξαν περίπου 475.000 άνδρες συγγραφείς σχετικών μελετών έναντι 175.000 γυναικών. Υπολογίζοντας τη μέση ετήσια αύξηση του αριθμού των γυναικών κατά την τελευταία 50ετία και, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο μέλλον, εκτιμήθηκε στατιστικά ως πιο ρεαλιστική πιθανότητα ότι τα δύο φύλα θα παράγουν ίδιο αριθμό δημοσιεύσεων το 2137 – χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί και αργότερα.

«Ελπίζαμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς όλοι είχαμε την αίσθηση ότι ο αριθμός των γυναικών συγγραφέων μελετών αυξάνεται. Όμως τα ευρήματα ήσαν ειλικρινά σοκαριστικά. Η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά η πρόοδος είναι πολύ πιο αργή από ό,τι ελπίζαμε», δήλωσε ο καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Όρεν Ετζιόνι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Άλεν.

Στην επιστήμη των υπολογιστών περίπου το 27% των ερευνητών-συγγραφέων μελετών είναι γυναίκες, ενώ στη βιοϊατρική το ποσοστό τους είναι 38%, γι’ αυτό το χάσμα θα έχει κλείσει πολύ νωρίτερα, κάπου στα μέσα του 21ου αιώνα. Ένα άλλο εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι δεν φαίνεται να αυξάνονται οι κοινές δημοσιεύσεις ανδρών-γυναικών στο πεδίο των υπολογιστών ή μπορεί και να μειώνονται διαχρονικά – μια ανησυχητική ένδειξη για το μέλλον.

Εκτός από την Επιστήμη των Υπολογιστών-Πληροφορική, μεγάλο είναι το χάσμα -σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι στη Βιοιατρική- και στα άλλα «σκληρά» επιστημονικά πεδία, στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Γενικότερα στο πεδίο STEM (Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) η ψαλίδα μεταξύ γυναικών-ανδρών κλείνει, αλλά με αργό ρυθμό, πολύ βραδύτερα από ό,τι στις Επιστήμες της Ζωής. Τα κορίτσια επιλέγουν πιο σπάνια το πεδίο STEM στο σχολείο, αλλά και όταν κάνουν σχετικές σπουδές στο πανεπιστήμιο, αρκετά συχνά δεν ακολουθούν ανάλογη καριέρα και εγκαταλείπουν νωρίς αυτό το χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button