Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

“Βυθίζεται” ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη-Μόλις στο 0,3% στην Ελλάδα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τη ζήτηση, εισάγοντας ευρεία μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η Eurostat, ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν μόλις 0,9% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Βεβαίως, πρέπει να αφαιρεθούν στοιχεία, που παρουσιάζουν μεταβλητότητα, όπως τρόφιμα και ενέργεια, ώστε ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφώνεται 1%. Και πάλι όμως πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που έχει τεθεί λίγο κάτω του 2%.

Η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί από τις αρχές του 2018 ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης για τις εξαγωγές της ευρωζώνης, και των προβλημάτων στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η επιβράδυνση έπεισε τους περισσότερους φορείς χάραξης πολιτικής ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα τόνωσης εάν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.

Ακόμη χειρότερη, σε επίπεδο πληθωρισμού είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3% χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές εκτιμήσεις.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button