Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Αδιέξοδο: Οχι των δανειστών στο σχέδιο Κατρούγκαλου για αυξήσεις εισφορών

Προβληματισμένος αποχώρησε από το Χίλτον ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τους θεσμούς.

Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και δημιουργικό πλαίσιο και η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.
Μάλιστα στέλεχος του υπουργείου σημείωσε πως οι θεσμοί έθεσαν τα γνωστά θέματα που «τίθενται πάντα». Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο τετ α τετ Κατρούγκαλου-Κουαρτέτου ήταν η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση αν εκφράζει ικανοποίηση, καθώς αρκέστηκε να πει  αρκέστηκε στο να πει:

«Ήταν όπως τα περιμέναμε».

Σημείωσε πάντως πως «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης».

Ποια θέματα έπεσαν στο τραπέζι -Οι ενστάσεις των θεσμών 
Ηδη από το πρώτο ραντεβού οι δανειστές έδειξαν τις διαθέσεις τους και έκαναν γνωστές τις ενστάσεις που έχουν για το σχέδιο της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί είπαν «όχι» στο σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλουγια την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς.
Υπενθυμίζεται πως από την πλευρά πως οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) πιέζουν για:

  • μείωση στις συντάξεις,
  • μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης,
  • εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη

Πάντως σήμερα κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον από στην πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έπεσε στο τραπέζι καμία απαίτηση για μειώσεις συντάξεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Τι ζητούσαν οι θεσμοί πριν το τετ α τετ

  • Να μειωθούν οι υψηλοί  συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.
  • Η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Είχαν χαρακτηρίσει το εφάπαξ «πολυτέλεια».
  • Απέρριπταν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης  επικαλούμενοι  την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
  • Την εφαρμογή της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button