Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Χριστούγεννα στη μαγευτική Μόσχα!

Η Μόσχα είναι λαμπερή και χωρίς τη χρυσόσκονη των Χριστουγέννων. Όμως όσο χρυσάφι και να την περιτριγυρίζει, η Κόκκινη Πλατεία παραμένει πάντα η Κόκκινη Πλατεία.

Όλο το χρόνο απολαμβάνει το glamour από τα στρας στις φορεσιές των γυναικών που περπατούν την Tverskaya –τον πιο ακριβό δρόμο της πόλης-, τα Versace κοστούμια, τις γυαλιστερές Mercedes Benz, τις Goldcard που μπαινοβγαίνουν σε πορτοφόλια Pierre Cardin, τις μπουτίκ της Burberry και τις πανάκριβες βερσιόν της Golden Rodnik (προς 500 δολάρια το μπουκάλι) που συνοδεύουν ακόμα και τις καθημερινές προπόσεις.

Όμως όσο χρυσάφι και να την περιτριγυρίζει, η Κόκκινη Πλατεία παραμένει η Κόκκινη Πλατεία, μιας από τις πιο ιστορικές και πανέμορφες πλατείες του κόσμου.

Βέβαια, καλό είναι να αφήσεις τις ιστορικές αναζητήσεις σήμερα μπροστά στα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου και το μαυσωλείο του Λένιν γιατί δύσκολα θα βρεις κάτι που να τα θυμίζει όλα, όποτε τουλάχιστον αναζητήστε στην Μόσχα του σήμερα, αλλά πράγματα διαφορετικά.

Γίνετε ένα με το πλήθος κόσμου που κοντοστέκεται μπροστά στους χριστουγεννιάτικους πάγκους για να ψωνίσει δώρα, γλυκίσματα και αναμνηστικά. Από τις ματριόσκες με τις μορφές του Χάρι Πότερ και του Spiderman, προτιμήστε τις πιο παραδοσιακές φιγούρες Cheburashkan, ένα ρωσικό stop animation του Eduard Uspensky από το 1966.

Για να δείτε το χριστουγεννιάτικο πανόραμα της πόλης από ψηλά, ανεβείτε στο 12ο όροφο του Ritz Carlton (ακόμη και αν δεν μπορείς να μείνετε εκεί), όπου βρίσκεται το O2 Lounge, το οποίο οι ντόπιοι επιμένουν να το λένε «Ο δύο Lounge» και όχι “Οξυγόνο Lounge» (από μετάφραση).

Εδώ, οι πιο καλοντυμένοι ρώσοι και businessmen που έχουν ξεμείνει στην πόλη για δουλειές κάνουν πούρα, καταναλώνουν χρυσά μπουκάλια βότκας και αγνοούν την ομορφιά που απλώνεται πέρα από τις τζαμαρίες και τις design καρέκλες του bar. Εσείς μη κάνετε, το ίδιο λάθος.

c

Μιας και βρίσκεστε σε αυτή την στέγη που κρέμεται πάνω από την φορτισμένη συναισθηματικά Κόκκινη Πλατεία, δείτε τους ευφάνταστους οβελίσκους του Καθεδρικού και το Κρεμλίνο. Όλα στολισμένα και γιορτινά.

Αν θελήσετε να πάρετε γεύση από την άλλη, παραδοσιακή Ρωσία, τότε αν είστε τυχεροί την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη λειτουργία της Γέννησης, θα συναντήσετε μια ομάδα ντόπιων που δεν ξεχνούν να μεταφέρουν το μήνυμα της γιορτής κρατώντας κεριά και χειροποίητα φαναράκια  στους δρόμους. Όπως έκαναν πολλά χρόνια πριν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους.

Τέλος, αν βρεθείτε στην Μόσχα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο θρυλικό θέατρο Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, που μετά ένα πολύχρονο lifting άναψε ξανά τους πολυελαίους του και σας περιμένει με την ίδια αισθητική, αλλά συστήματα ήχου τελευταίας τεχνολογίας να σας ξεναγήσει στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου.

Μη ξεχνάτε άλλωστε, πως το θέατρο Μπολσόι υπήρξε για χρόνια το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Εδώ δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.

Διαμονή

The Radisson Royal Hotel

Το πρώην Hotel Ukraina που θύμιζε ακόμα σοβιετικό μεγαθήριο, αποτελεί πλέον ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης. Θα βρείτε γκουρμέ εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκη με πάνω από 3.500 τόμους, πολυτελέστατο spa αλλά και γυμναστήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Kutuzovsky Prospect 121248,www.radisson.ru/royalhotel-moscow

Ritz Carlton 

Σε προνομιακή τοποθεσία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, το ξενοδοχείο είναι ένα από τα πιο πολυτελή και κομψά της ρωσικής πρωτεύουσας, αλλα και όλης της Ευρώπης.

Tverskaya Ulitsa 3-5, τηλ: 007495 225 8888, www.ritzcarlton.com

Sleepbox, Μόσχα

Επιλογή για νέους.  Όπως προδίδει και το όνομά του, παρέχει κρεβάτια σε μορφή κάψουλας με τη διαφορά ότι έχουν πολύ όμορφο design, είναι άνετα και σε πολύ καλές τιμές. 1 Tverskaya Yamskaya Street 27, τηλ.: 007 495 989 4104l, www.sleepbox-hotel.ru.

Το bar Ο2 του Ritz Carlton:

Που να φάτε

Cafe Khachapuri

Μινιμαλιστικό cafe-εστιατόριο, αγαπημένο πολλών νεαρών ντόπιων, που σερβίρει οικονομική γεωργιανή κουζίνα: από τις πίτες khachapuri που ξεχειλίζουν λιωμένο τυρί μέχρι τα κεμπάπ και τα πικάντικα ρολά μελιτζάνας βουτηγμένα σε σάλτσα από σκόρδο και καρύδια, όλα είναι πεντανόστιμα. B. Gnezdnikovsky, 10, www.hacha.ru, από €4 τα khachapuri.

Stolovaya No. 57
Άλλο ένα υπέροχο cafe-εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, μέσα στο πολυκατάστημα  GUM στην Κόκκινη Πλατεία. Νοσταλγική σοβιετική ατμόσφαιρα, self service και παραδοσιακή τοπική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε σαλάτα Ολιβιέ, μοσχάρι στρογγανόφ και μία από τις διάφορες σούπες. Στα τραπέζια δίπλα σας, πολλοί ντόπιοι, φοιτητές και νεαροί επαγγελματίες σε lunch break. GUM, 3 Red Square, www.gum.ru, από €5 τα κυρίως. 

Mu Mu
Ιδανικό για όσους θέλουν να πάρουν μια καλή γεύση τοπικής κουζίνας χωρίς να ξοδευτούν. Πάρτε στον δίσκο σας γαλοπούλα με σάλτσα μούρων, μπορς και τηγανητά pelmeni, πιάστε θέση σε ένα από τα ξύλινα τραπέζια με τις βαριές ξύλινες καρέκλες και απολαύστε ένα χαλαρό γεύμα. Πρόκειται για αλυσίδα εστιατορίων, με μερικά καταστήματα μάλιστα να μένουν ανοιχτά όλο το βράδυ. Novoslobodskaya 34/2, www.cafemumu.ru, από €6 το άτομο. 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button