Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Χουάν ντε λα Θιέρβα (1895 – 1936)

Ο Ισπανός πολιτικός μηχανικός Χουάν ντε λα Θιέρβα ι Κορδονίου, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας. Είναι ο εφευρέτης του αυτόγυρου, ενός αεροσκάφους στο οποίο η άντωση εξασφαλίζεται από στροφείο ελεύθερης περιστροφής και το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο του ελικοπτέρου.

Η συντριβή, το 1919, του τρικινητήριου αεροπλάνου του τόν ώθησε στην ανάπτυξη του αυτόγυρου ως ευσταθέστερης μορφής αεροσκάφους. Το 1923, στο Χετάφε της Μαδρίτης, πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή πτήση του με αυτόγυρο και το 1925 πήγε στην Αγγλία για να συνεχίσει την εργασία του.

Αυτόγυρα του τύπου του Θιέρβα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στην Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε αντικαταστάθηκαν από τα ελικόπτερα. Το 1934 πέτυχε με το αυτόγυρό του την πρώτη κατακόρυφη απογείωση.

Κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939), τάχθηκε με το πλευρό των Εθνικιστών και βοήθησε στα πρώτα του στάδια με τις γνώσεις του τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.

Ο Χουάν ντε λα Θιέρβα σκοτώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1936 σε αεροπορικό δυστύχημα, στο αεροδρόμιο Κρόιντον του Λονδίνου.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com