Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Τσιπάκια που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου από την Samsung

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες αλλά και εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν τσιπάκια που μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου με στόχο την ανάπτυξη νέων ολοένα και καλύτερων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η Samsung ανέπτυξε στα εργαστήρια της μια νέα μέθοδο δημιουργίας αυτών των τσιπ που αποκαλούνται νευρομορφικά.

Η μέθοδος του νοτιοκορεατικού γίγαντα ηλεκτρονικών προϊόντων επιχειρεί να κάνει «αντιγραφή και επικόλληση» (copy&paste) το χάρτη της δικτύωσης των νευρώνων ενός εγκεφάλου σε 3D νευρομορφικά τσιπάκια. Για να συμβεί αυτό μια συστοιχία νανοηλεκτροδίων θα εισέρχεται σε ένα μεγάλο αριθμό νευρώνων για να καταγράφουν τόσο τα σημεία στα οποία ενώνονται μεταξύ τους όσο και την ισχύ αυτών των συνδέσεων.

Τα δεδομένα που θα καταγράφονται θα αντιγράφονται και θα μεταφέρονται σε ένα τρισδιάστατο δίκτυο που θα έχει δημιουργηθεί σε κάποιου είδους αποθηκευτική συσκευή όπως για παράδειγμα μια μνήμη flash ή RAM. Κάθε μονάδα μνήμης θα διαθέτει αγωγιμότητα τέτοια που να αντιστοιχεί στην ισχύ κάθε νευρωνικής σύνδεσης (σύναψης) στο χάρτη. Πρόκειται σύμφωνα με τους δημιουργούς της μεθόδους για ένα είδος αποτελεσματικής αντίστροφης μηχανικής του εγκεφάλου.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παρακαμπτήρια οδός σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θέλουν να συμπεριφέρονται ως αληθινοί ανθρώπινοι εγκέφαλοι έτσι ώστε να μπορούν να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα και να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να υπάρξουν πλήρως αυτοματοποιημένες μηχανές που να διαθέτουν πραγματικές γνωστικές δυνατότητες.

Βέβαια στην όλη ιδέα υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περί τους 100 δισ. νευρώνες και χίλιες φορές μεγαλύτερο αριθμό συνάψεων. Αυτό σημαίνει ότι ένα ιδανικό νευρομορφικό τσιπάκι θα χρειαζόταν περίπου 100 τρισ. μονάδες μνήμης. Είναι προφανώς ένα εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα που θα πάρει πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί αλλά σύμφωνα με κάποιους ειδικούς η μέθοδος της Samsung μπορεί να είναι η πόρτα για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης που να αντιγράφει απόλυτα την ανθρώπινη.

naftemporiki.gr (Επόμενο) »Διαβάστε Περισσότερα

 • ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ-ΨΥΧΕΣ ΠΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
 • Ευρώπη: Υπέρβαροι το 60% των ενηλίκων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ – Η Ελλάδα πάνω από τον μέσο όρο
 • Η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
 • Απόκοσμες εικόνες από την αμμοθύελλα στο Ιράκ – Στο νοσοκομείο περισσότερα από 1.000 άτομα (Photos)
 • Η ΕΕ και διεθνείς εταίροι διατυπώνουν Διακήρυξη για το μέλλον του διαδικτύου
 • Η νέα C-Class Sedan,5ης γενιάς της Mercedes
 • Νορβηγία: Παρθενικό ταξίδι για το πρώτο ηλεκτροκίνητο πλοίο για κοντέινερ
 • NFF: Το εναλλακτικό μενού για πιο ωφέλιμη και οικολογική διατροφή
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *