Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Τζιοβάνι Ρεάλε (1931 – 2014)

Ιταλός καθηγητής της ιστορίας της φιλοσοφίας κι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους πλατωνιστές. Άφησε κληρονομιά ένα μνημειώδες φιλοσοφικό έργο για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Το κύριο επιχείρημά του είναι ότι η φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων οδήγησε στη γέννηση και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στη Δύση.

Μετά την επιστροφή του στην Ιταλία δίδαξε φιλοσοφία στη Μέση Εκπαίδευση και στη συνέχεια ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα, πρώτα στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα, όπου δίδαξε ηθική φιλοσοφία και ιστορία της φιλοσοφίας και κατόπιν στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου δίδαξε επί μακρόν ιστορία της αρχαίας φιλοσοφίας και ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας Μεταφυσικής. Από το 2005 δίδασκε στη νέα Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο, όπου και εγκαινίασε το Διεθνές Κέντρο Μελέτης για τον Πλάτωνα και τις ρίζες της πλατωνικής σκέψης και του δυτικού πολιτισμού.

Συγγραφέας ενός δεκάτομου έργου για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία («Ιστορία της Αρχαίας και Ρωμαϊκής Φιλοσοφίας», 2004), ο Ρεάλε αφιερώθηκε στη μελέτη της προσωκρατικής φιλοσοφίας, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σενέκα και του Πλωτίνου. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Σωκράτης: Προς ανακάλυψιν της αρχαίας σοφίας», από τις εκδόσεις της  Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Τζιοβάνι Ρεάλε πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2014 στο Ρουίνο της επαρχίας Βαρέζε, σε ηλικία 83 ετών.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com