Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ταξίδι στη Σελήνη

Ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου («Le Voyage Dans Le Lune» ο πρωτότυπος τίτλος της στα γαλλικά). Γυρισμένη το 1902 από τον πρωτοπόρο γάλλο Ζορζ Μελιές (1861-1938), που έθεσε τις βάσεις του μυθοπλαστικού κινηματογράφου, θεωρείται ως η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Βασίζεται χαλαρά στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας Από τη Γη στη Σελήνη του Ιούλιου Βερν και «Άνθρωποι στην Σελήνη» του Χέρμπερτ Γουέλς. Κόστισε 10.000 γαλλικά φράγκα, σημαντικό ποσό για εκείνη την εποχή.

Η διάρκεια της ταινίας είναι από 8 έως 14 λεπτά, ανάλογα με πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο προβάλλεται και πρωταγωνιστούν οι Ζορζ Μελιές, Βικτόρ Αντρέ, Μπλετ Μπερνόν και Ζαν Ντ’ Αλσί. Αφηγείται την προσπάθεια έξι γενναίων αστρονόμων να πραγματοποιήσουν το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη. Θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα μπλέξουν σε περιπέτειες με τους σεληνάνθρωπους, μόλις πατήσουν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ο Μελιές χρησιμοποιεί στην ταινία του αυτή πρωτοποριακές τεχνικές κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ, αλλά και το δημιουργικό μοντάζ, πολύ πριν από τον αμερικανό Γκρίφιθ («Η γέννηση ενός έθνους», «Μισαλλοδοξία»), ο οποίος χωρίς να τον έχει γνωρίσει προσωπικά, είπε κάποτε αναφερόμενος σ’ αυτόν: «Του χρωστώ τα πάντα».

Το 2002 σε μια αποθήκη στη Γαλλία ανακαλύφθηκε η πλήρης κόπια της ταινίας και μάλιστα επιχρωματισμένη με το χέρι. Αποκαταστάθηκε και προβλήθηκε το 2003 στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Πορντενόνε.

 


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *