Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Στόχος της ανθρωπότητας η πρόσβαση στο αγαθό για όλους, χωρίς διακρίσεις

Παγκόμια Ημέρα για το Νερό σήμερα, 22 Μαρτίου, όπως καθιερώθηκε στη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το 1992. Πρωτοβουλία που αποτελεί ίσως μια από τις πιο κρίσιμες υπενθυμίσεις  προφύλαξης αλλά και διασφάλισης του πιο πολύτιμου αγαθού επιβίωσης για την ανθρωπότητα.

Λένε ότι η αξία ενός αγαθού φαίνεται από την έλλειψη του – κι αν αυτη η έλλειψη δεν είναι εμφανής για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για 2,1 δισεκατομμύρια συγκατοίκους μας στον πλανήτη – δηλαδή σχεδόν το 1/4 των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης. Και όχι μόνο αυτό –  περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν επίσης σημαντική έλλειψη νερού, για τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο.

Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό, όταν ανοίγετε τη βρύση σας; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο – χώρες όπως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν συχνά θέμα μόλυνσης των υδάτινων πόρων της, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι η ορθολογική διασφάλιση και διανομή αυτού του αγαθού δεν είναι δεδομένη… Έχουν προηγηθεί πανάκριβες επενδύσεις στη μεταφορά νερού, κατασκευή υπερσύγχρονων μονάδων επεξεργασίας του, πρόσβαση στις λίμνες από τις οποίες το αντλούμε…

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν την αυτονόητη υποχρέωση για όλους μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να έχουν τουλάχιστον πρόσβαση στο καθαρό νερό, ένα δικαίωμα θεμελιώδες για κάθε έμβια ύπαρξη. Χωρίς διακρίσεις.

 

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω»

Με σύνθημα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» φέτος η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, με βαση και τον «Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6», ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Εν αρχή ην η… ενημέρωση λοιπόν: Εφόσον οι άνθρωποι είναι ενημερωμένοι, δεν επιτρέπουν να υπονομεύεται η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, φροντίζουν για την προστασία του, και δεν επικρατεί όποιος επιβουλεύεται αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα.

Μάθετε για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής του απαραίτητου αυτού πόρου στο Right2Water.gr. 

Η αποστολή της ΕΥΔΑΠ

Στη χώρα μας, αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους και για αυτό έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της την πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό για όλους ανεξαρτήτως κριτηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία έχει εφαρμόσει απότην 1η Φεβρουαρίου του 2016 το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της για ύδρευση δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους.

Επίσης, έχει εισάγει το φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ.).

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο  μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου.Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Οι προσπάθειες δεν σταματούν εδώ. Μόνιμος στόχος είναι η εύκολη και διαρκής πρόσβαση στην πηγή ζωής, για όλους τους ανθρώπους!

zougla.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΩΑΔΕΣ
 • Γουέντγουορθ Μίλερ: Διαγνώστηκε με αυτισμό λίγο πριν τα 50
 • Ένα ψυγείο-καταφύγιο για ασφαλή και αυτόνομη συντήρηση τροφίμων
 • Εκατοντάδες χημικά, πολλά στα καταναλωτικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
 • «Ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε τον ουρανό στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας
 • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να γνωρίσουμε το διάστημα
 • Ηράκλειο: Την κουβάλησε κολυμπώντας λιπόθυμη στην σπηλιά! Οι κρίσιμες στιγμές μετά την ανατροπή της βάρκας
 • Μουσούντα, η χορτόπιτα των Μεσογείων
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *