Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ολάουντα Εκουϊάνο (1745 – 1797)

Ο Αφρικανός Ολάουντα Εκουϊάνο έζησε μεγάλος μέρος της ζωής ως δούλος και υπήρξε υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας μέσα από το συγγραφικό του έργο. Ήταν γνωστός και με το όνομα Γκουστάβους Βάσα, το οποίο του το είχε δώσει ένας από τους κυρίους του.

Εκεί αναδείχθηκε σε δραστήριο μαχητή κατά της δουλείας, ταξιδεύοντας και δίνοντας διαλέξεις κατά της απάνθρωπης συμπεριφοράς των Βρετανών δουλοκτητών. Το 1787, ανέλαβε να μεταφέρει με το πλοίο «Βέρνον», περί τους 500 απελευθερωμένους δούλους στη Φρίταουν της σημερινής Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί έναν οικισμό.

Το 1789, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, Or Gustavus Vassa, The African» ( «Η ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής του Ολάουντα Εκουιάνο, ή Γκουστάβους Βάσα, του Αφρικανού», στην οποία λαμβάνει έντονα θέση κατά της δουλείας και παρέχει ενδιαφέρουσα και λεπτομερή περιγραφή της ζωής στην Αφρική της εποχής του. Δείχνει απέραντη υπερηφάνεια για τη μαύρη φυλή και δεν διστάζει να επιτεθεί εναντίον των Αφρικανών εκείνων που έκαναν δουλεμπόριο, ενώ προβάλλει όχι μόνο τις αδικίες και τις ταπεινώσεις που υφίσταντο οι δούλοι, αλλά και την καλοσύνη όσων από τους λευκούς τούς φέρονταν καλά.

Το βιβλίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία και ενίσχυσε τα επιχειρήματα των Βρετανών υπερμάχων για την κατάργηση της δουλείας, που επιτεύχθηκε τελικά με το νόμο του 1807 (Slave Trade Act 1807) για την κατάργηση του δουλεμπορίου.

Ο Ολάουντα Εκουϊάνο πέθανε στο Λονδίνο στις 31 Μαρτίου 1797. Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com