Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Νύχτα «φωτιάς» στη Μέση Ανατολή: Αεροπορικό «μπρα-ντε-φέρ» Ιράν – Ισραήλ

Νύχτα «φωτιάς» η χθεσινή στη Μέση Ανατολή, με τους δύο «παραδοσιακούς» εχθρούς, Ισραήλ και Ιράν να «πατούν τη σκανδάλη» με εκατέρωθεν αεροπορικές επιδρομές, στην πρώτη μεγάλη επίθεση από μέρους του Τελ Αβίβ κατά της Συρίας, από την έναρξη του συριακού εμφυλίου.

Σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλπάνω 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το συριακό στο ισραηλινό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν – που μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών και την προσάρτησή τους από το Ισραήλ, αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή με τη Συρία. Πολλές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος». 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας (IDF), ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, όλες οι ρουκέτες που στόχο είχαν ισραηλινές θέσεις στα Υψώματα του Γκολάν, είτε καταρρίφθηκαν είτε έπεσαν σε συριακό έδαφος. Καμία, πάντως, σύμφωνα πάντα με τον ταξίαρχο, δεν μπήκε σε ισραηλινό έδαφος και δεν προκάλεσε ανθρώπινες ή άλλου είδους απώλειες. Tο Ισραήλ άνοιξε τα καταφύγια στην περιοχή, ωστόσο, δεν έδωσε εντολή στον κόσμο να καταφύγει σε αυτά.

Οι κάτοικοι πόσταραν στα social media εικόνες από τις συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας που άνοιξαν πυρ για την αναχαίτιση των ισραηλινών πυραύλων.

2018 05 10T021701Z 1844049502 RC13F692C3F0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ISRAEL

REUTERS/Omar Sanadiki

Όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, «οι ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίζονται από την αντιαεροπορική άμυνα και καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλον».

2018 05 10T041140Z 2127984098 RC1240010D30 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ISRAEL

 Hezbollah Media Office/Handout via Reuters 

Mετά από σειρά επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία που στόχο είχαν ιρανικές θέσεις, το Τελ Αβίβ βρισκόταν εδώ και καιρό «εν αναμονή» μιας ιρανικής απάντησης που, τελικά, ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν πως στρέφεται εναντίον του, μέσω της εμπλοκής του στο συριακό εμφύλιο και με τη συνεργασία της Χεσμπολάχ του Λιβάνου.

 Προ ημερών, άλλωστε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στο υπουργικό συμβόλιο, είχε διαμηνύσει την αποφασιστικότητά του να σταματήσει την ιρανική επιθετικότητα «ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σύρραξη». «Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο», τόνισε.

Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως η απόφαση Τραμπ – που ήδη έχει πυροδοτήσει ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου – θα προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

cnn.gr
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button