Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Καρκίνος: Βίντεο που συγκινούν από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου,  4/2, το ΔΣ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος επιδιώκει την άρση των προκαταλήψεων που αφορούν τον καρκίνο.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των ογκολόγων παθολόγων, Η έρευνα για τον καρκίνο παρουσιάζει καταπληκτική εξέλιξη με αιχμή την ανοσοθεραπεία και την γονιδιωματική. Η διαθεσιμότητα των ασφαλέστερων και καλύτερων θεραπειών, μαζί με την έμφαση στην αξία της ποιότητας της θεραπείας  των νεοπλασματικών νοσημάτων, έχουν συμβάλει στην αύξηση της επιβίωσης και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς.

Για όλα αυτά ωστόσο απαιτούνται πόροι που για την χώρα μας αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν.

Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι με αλλαγή της νοοτροπίας, να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ διαφόρων επιστημόνων που ασχολούνται με την ογκολογία. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη προχωρήσει αλλά δεν είναι αρκετή.

Η σωστή διεπιστημονική προσέγγιση εξάλλου πρέπει να περιλαμβάνει την προαγωγή υγείας με πρόληψη, έλεγχο, έγκαιρη διάγνωση, σωστή θεραπεία και αποκατάσταση ή και παρηγορητική φροντίδα.

Απαραίτητος παράγοντας είναι η ικανότητα του υγειονομικού συστήματος της χώρας να φροντίσει για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, η οποία εξαρτάται άμεσα από το ανθρώπινο δυναμικό σε μέγεθος, ποικιλία ειδικοτήτων και γεωγραφική κατανομή.

Δράσεις της ΕΟΠΕ

Επαφές με αρμόδιες αρχές όπως είναι το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και το ΚΕΣΥ και επίκαιρες παρεμβάσεις σε θέματα γραφειοκρατίας, χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους, διευκόλυνση στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες καθώς και ολοκληρωμένη ένταξη μοριακών τεχνικών και γενετικού ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επιδίωξη δημιουργία μητρώων ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, με ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο και ηλεκτρονική κάρτα για πιο σωστή διαχείριση της νόσου και ορθή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών.
Ερευνητικές δραστηριότητες και καταγραφικές διαγνωστικές μελέτες.
Διοργάνωση πανελλήνιων ογκολογικών συνεδρίων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και επικαιροποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων ογκολόγων στην Ακαδημία Ογκολογίας.
Πρόγραμμα υποτροφιών εξωτερικού και υποστήριξης διατριβών νέων ογκολόγων.
Έκδοση επιστημονικών επιθεωρήσεων στην αγγλική γλώσσα και περιοδικού καταγραφής των νέων της ογκολογίας.
Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων για τον καρκίνο για ενθάρρυνση των ασθενών και την καταπολέμηση της άγνοιας και του φόβου.
Συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για τον καρκίνο, ASCO, για την εκπαίδευση στις κλινικές μελέτες.
Εκπροσώπηση της χώρας διεθνώς σε παραπάνω από 280 οργανώσεις.

Πρόεδρος της ΕΟΠΕ είναι ο κ. Ι. Βαρθαλίτης, αντιπρόεδρος ο κ. Γ. Αραβαντινός, γενικός γραμματέας ο κ. Ι. Μούντζιος, ειδικός γραμματέας η κα Ζ. Σαριδάκη, ταμίας ο κ. Α. Αραβάνης και μέλη οι κ.κ. Γάλάνη και Μπουκοβίνας.

Με 1 στους 3 Έλληνες να κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια στιγμή κάποιιο είδος καρκίνου η ΕΟΠΕ θεωρεί ότι απαιτούνται:

Νέες ογκολογικές θέσεις στην περιφέρεια
Ενίσχυση των υποστελεχομένων ογκολογικών τμημάτων
Ογκολογικά συμβούλια όπως προβλέπει η νομοθεσία
Υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Προμήθεια και διαθεσιμοτήτητα αντινεοπλασματικών φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις
Συνταγογράφηση νεοπλασματικών θεραπειών αποκλειστικά από ογκολόγους παθολόγους.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *