Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Η κλεμμένη νιότη του κόσμου

ΕΦ.ΣΥΝ.

Αν έχετε παιδιά μέχρι 40 χρόνων ή αν είστε οι ίδιοι μέχρι 40, ίσως γνωρίζετε το νόημα της φράσης «ok boomer», που έχει γίνει σύνθημα από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα και από το Λονδίνο μέχρι τη Σιγκαπούρη. Συμπυκνώνει την οργή και την περιφρόνηση των νέων ανθρώπων προς τους μεγαλύτερους, που τους παρέδωσαν έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν στον οποίο οι ίδιοι έζησαν.

Η φράση αναφέρεται στους baby boomers, σε όσους δηλαδή γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν την τύχη να απολαύσουν τη σοσιαλδημοκρατία στις καλύτερες στιγμές της, με ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, καλοπληρωμένες δουλειές και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης.

Οι σημερινοί νέοι σε όλο τον κόσμο είναι πεπεισμένοι πως θα επιβιώσουν -αν επιβιώσουν- σε έναν ανελέητο κόσμο, άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι, ευέλικτοι και αναλώσιμοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οσο για τη σύνταξη, αυτή -αν καταφέρουν να την πάρουν- θα είναι μάλλον φιλοδώρημα στον πτωχό.

Είναι 20, 30, 40 χρόνων και τους αποκαλούν «χαμένη γενιά», αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σάρωσαν τις ζωές τους. Οσοι γεννήθηκαν μετά το 1980 (millennials) απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, τους πολιτικούς αναλυτές, τους εμπορικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών και τα κομματικά επιτελεία.

Eίναι αυτοί από τους οποίους κρίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρούνται το πιο δυναμικό διαφημιστικό κοινό, διαμορφώνουν τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Είναι ακριβώς αυτοί που πλήρωσαν με τον πιο άγριο τρόπο την οικονομική κρίση του 2008 και αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι στη νέα κρίση που φέρνει ο κορονοϊός.

Είναι η πιο μορφωμένη γενιά του δυτικού κόσμου και η πιο κακοπληρωμένη. Είναι γηγενείς του ψηφιακού κόσμου και παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα. Είναι πολίτες του κόσμου και ανοιχτόμυαλοι.

Στην Ελλάδα, η γενιά τους σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η εφηβεία τους από τη λιτότητα. Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας, τώρα αντιμετωπίζουν τη νέα ύφεση που φέρνει η πανδημία. Είναι τα νιάτα του κόσμου και αυτοί πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας και των δημόσιων πολιτικών.


Διαβάστε Περισσότερα

 • Αλέν Ντε Μποτόν – “Γιατί θα παντρευτείς τον λάθος άνθρωπο…”
 • Λουτράκι: 95 σεισμικές δονήσεις σε ένα μήνα ! (εικόνες)
 • Άνοιξαν τα σχολεία με πολλούς γονείς σε αναστολή εργασίας να μην μπορούν να σιτίσουν και να μεταφέρουν τα παιδιά τους…..
 • Μια στις τρεις Ευρωπαίες φέρει «γόνιμο» γονίδιο των Νεάντερταλ
 • Έρευνα: Πρόθυμη η Ευρώπη – και η Ελλάδα – να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες για να σώσει το περιβάλλον
 • Η θέρμανση πριν μερικούς αιώνες
 • Ερευνα: 8.500 θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα
 • Ιερώνυμος: Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία – Επικίνδυνες οι ιδέες του Αμβρόσιου, δεν τον αναγνωρίζω
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com