Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ 7/1/2022

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ.

 

Mε την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται για ακόμα μία φορά «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, εορτάστηκε κι εφέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα.

Νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιωμένων εκ των Ιερέων του Ι. Ναού. Στην Ακολουθία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, υπό τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα, την Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Μαρία- Ελένη Σούκουλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή, την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθηνά Κόρκα και φυσικά τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομιλώντας για την μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων και την Βάπτιση του Ιησού Χριστού προκειμένου να εκπληρωθούν οι Προφητείες και όλα όσα όρισε ο Άγιος Θεός για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Βαπτίζεται ο Χριστός και αγιάζει τα ύδατα και ολόκληρη την κτήση και ακολούθως με την Σταύρωσή Του, την εις Άδου Κάθοδο και την Ανάληψη Του μας προτρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς το παράδειγμα Του ώστε να Τον ακολουθήσουμε στην Βασιλεία των Ουρανών.

Στον χώρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπάρχουν τρία είδη Βαπτίσματος, το Βάπτισμα του Ιωάννη, δηλαδή, της μετανοίας, το Άγιο Βάπτισμα, που λαμβάνουμε στην Αγία Κολυμβήθρα, όπου ο άνθρωπος εξαγιάζεται και καθαρίζεται από το Προπατορικό αμάρτημα και αναγεννάται ως μέλος της Εκκλησίας και το Βάπτισμα του Αίματος, δηλαδή το Μαρτύριο. Έχουμε πολλά παραδείγματα από τους βίους των Αγίων μας, όπου δεν πρόλαβαν να Βαπτισθούν αλλά χύνοντας το αίμα Τους για την Αληθινή Πίστη του Χριστού βαπτίστηκαν σ’ αυτό. Για κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με τους λόγους του Κυρίου μας, υπάρχουν δύο γέννες, η φυσική, από την μήτρα της μητέρας του και η πνευματική, από την μήτρα της Εκκλησίας, την Αγία Κολυμβήθρα.

Στα τρία είδη του Βαπτίσματος προστίθεται το Ι. Μυστήριο της Εξομολογήσεως, όπου ο Βαπτισμένος με την εξαγόρευση των αμαρτιών του αναγεννάται. Η Εκκλησία μας σήμερα προβάλει τον Ιησού Χριστό ως «Τέλειο Άνδρα» και μας καλεί να αναγεννηθούμε και να εργασθούμε, όλοι όσοι προετοιμαστήκαμε να εορτάσουμε την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων, ώστε να γεννηθεί στο σπήλαιο της καρδιάς μας ο Σωτήρας μας. Οφείλουμε να προσέξουμε να μην μείνει νήπιο, αλλά να αυξηθεί «εις μέτρον τέλειον» και μέσω Αυτού και εμείς να αυξηθούμε πνευματικά και να ανδρωθούμε στον αγώνα έναντι των παθών, ώστε πορευόμενοι, με την χάρη του Τρισαγίου Θεού, στον χώρο της Εκκλησίας να αξιωθούμε της Ουρανίου Βασιλείας!

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, τονίζοντας την μεγαλοσύνη της προσωπικότητας του Αγίου Σωφρονίου και όλα, όσα η Εκκλησία και οι Έλληνες χρωστούν στον Άγιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ιδιαίτερα για τα προνόμια της φύλαξης, κατοχής και λειτουργίας των Παναγίων Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους αλλά και τις πολύ όμορφες καλλιτεχνικά αλλά και άρτιες πνευματικά ευχές, που έχει συγγράψει.

Στην συνέχεια τελέστηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και ευθύς αμέσως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Διεύθυνσης Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού, με την συμμετοχή περίπου είκοσι κολυμβητών. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό, ο μαθητής της Α’ Τάξης του 4ου Λυκείου Κορίνθου Άρης Δημάκης και αφού τον παρέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας, έλαβε ως ευλογία ένα χρυσό σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις Ευχές, τις Ευλογίες και τις θερμές Ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον ιό COVID-19, συμμετείχαν με ευλάβεια στον εορτασμό των Θεοφανείων.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

 

 

 

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button