Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ελλάδα: Ζητούν από πατέρα παιδιού με σύνδρομο Down να επιστρέψει επίδομα άνω των 8.000 ευρώ!

Απίστευτο κι όμως, συνέβη κι αυτό. Πατέρας ενός εξάχρονου κοριτσιού με σύνδρομο Down, που έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς, καλείται να πληρώσει «πρόστιμο» στο κράτος, το οποίο του ζητά να επιστρέψει ποσό άνω των 8.000 ευρώ, καθώς τα χρήματα αυτά -κατά την κεντρική εξουσία- ελήφθησαν ως επίδομα από λάθος… Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όταν πριν από έξι χρόνια ήρθε στον κόσμο το πρώτο του παιδί ο 36χρονος Φάνης Χατζηδάκης,  με τη σύζυγό του, Όλγα, πίστευαν πως είχαν αποκτήσει ένα υγιές μωρό. Η διάγνωση ότι το παιδί τους πάσχει από σύνδρομο Dwn, αν και στην αρχή τους γέμισε με φόβους κι ανησυχίες, στη συνέχεια τους όπλισε με δύναμη και τους ώθησε στο να προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να κάνουν καλύτερη τη ζωή της κόρης τους. Μεταξύ άλλων, έλαβαν ενημέρωση για το πώς το κράτος στηρίζει αυτά τα παιδιά κι έκαναν τα χαρτιά τους για να λάβει η μικρή τους τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος.

Ανάμεσα στα επιδόματα που δικαιούταν η μικρή τους ήταν κι εκείνο της παραπληγίας – τετραπληγίας ύψους πάνω 700 ευρώ το μήνα. Μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για να το λάβει κανείς είναι η εξέταση του παιδιού κάθε χρόνο από ειδική επιτροπή. Η μικρή πέρασε πρώτη φορά από επιτροπή στις 25/05/2011 που έκρινε ότι δικαιούται το επίδομα για το διάστημα από 28/08/2010 μέχρι και τις 30/09/2011. Θετική ήταν και η δεύτερη επιτροπή που έκρινε ότι δικαιούται το επίδομα μέχρι και τις 30/09/2013. Η τρίτη επιτροπή, εντούτοις, καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί και το επίδομα συνέχισε να πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό της μικρής χωρίς να υπάρχει γνωμάτευση.

Η τρίτη επιτροπή πραγματοποιήθηκε στις 10/07 /2014 κι έκρινε ότι το παιδί δε δικαιούται το επίδομα. «Εγώ πήγα με την μικρή μου γεμάτος χαρά να τους δείξω ότι τα κατάφερε και περπάτησε. Έκανε τα πρώτα της βήματα τον Απρίλιο του 2014 στην ηλικία των τριών ετών. Θα μπορούσα να τη βάλω σε καροτσάκι και να χρησιμοποιήσω το παιδί μου, όπως κάνουν άλλοι γονείς, αλλά δε θα το έκανα ποτέ αυτό. Το παιδί μου είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ζει καλύτερα», τονίζει στο protothema.gr ο κ. Χατζηδάκης.

Το κράτος, όμως, εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα απέναντι σε έναν πατέρα που το παιδί του πάσχει από σύνδρομο Down, γνωστοποιώντας του στις 24/08/2015 με επίσημο τρόπο και μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου πως θα πρέπει να επιστρέψει σε 12 δόσεις το ποσό των 7,519,70 ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που εισέπραξε για δέκα μήνες μέχρι να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιτροπή. Μάλιστα, λόγω της μη επιστροφής του ποσού αυτού πέρα από την επιβολή τόκων που έχουν αυξήσει το «χρέος» στα 8,137,75 ευρώ, δόθηκε εντολή και για κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του 36χρονου. Ανάμεσα σε αυτούς κι εκείνος ο λογαριασμός, όπου πρώτο όνομα είναι το εξάχρονο παιδί του, στον οποίο πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από άλλα επιδόματα.

«Βρήκα μία δουλειά και δε μπορώ να πάω, γιατί δε γίνεται να ανοίξω λογαριασμό μισθοδοσίας. Τα έξοδα τρέχουν και η γυναίκα μου δεν εργάζεται. Δούλευε για χρόνια σε κομμωτήριο. Από όταν, όμως, γέννησε την κόρη μας δεν ξαναδούλεψε, γιατί το παιδί μας χρειάζεται μονίμως κάποιον μαζί του. Δυστυχώς, αυτό είναι το κράτος μας», καταλήγει γεμάτος αγανάκτηση ο κ. Χατζηδάκης, που έχει απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button