Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Διαστημικές φούσκες για την σωτηρία της Γης

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο ορατές στον πλανήτη και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει η ανθρωπότητα να μολύνει την ατμόσφαιρα και παράλληλα να βρει γρήγορα αμυντικούς μηχανισμούς ικανούς να περιορίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνητές του εργαστηρίου Senseable City του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) παρουσίασαν μια νέα ιδέα από τον τομέα της αποκαλούμενης γεωμηχανικής από τον οποίο ξεπηδούν διαφόρων ιδέες και προτάσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται όμως για ιδέες για τις οποίες η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς και αρκετές θεωρούνται από αμφιλεγόμενες ως ανεφάρμοστες ή ακόμη και επιζήμιες.

Οι ερευνητές του MIT κάνουν λόγο για «Διαστημικές Φούσκες». Πρόκειται για φουσκωτές φυσαλίδες που θα τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη σε σφαιρικούς σχηματισμούς με κάθε σχηματισμό να έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της… Βραζιλίας.  Αυτές οι διαστημικές φούσκες θα στέκονται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία που χτυπά τον πλανήτη μας.

«Πιστεύουμε ότι φουσκωτές σφαίρες από πολύ λεπτές μεμβράνες αποτελούμενες από ομογενοποιημένο λιωμένο υλικό όπως το πυρίτιο οι οποίες θα βρίσκονται στο Διάστημα μπορούν να έχουν την απαιτούμενη ικανότητα εξοστρακισμού της ακτινοβολίας» αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι σημειώνουν ότι αυτή θα είναι μια συμπληρωματική λύση στις υπόλοιπες προσπάθειες που εξελίσσονται για την αντιστροφή ή έστω περιορισμό του ρυθμού αύξησης της κλιματικής αλλαγής.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν βρεθεί τρόπος μέσω διαστημικών μηχανισμών να απομακρύνουμε το 1,8% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η Γη τότε θα υπάρξει πλήρης αντιστροφή στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • «Ουράνιες φωλιές» για τους επιβάτες των οικονομικών θέσεων στα αεροσκάφη
 • Άνθρωποι και χταπόδια έχουν κοινά (γνωστικά) γονίδια
 • Κωνσταντίνος Βολανάκης
 • Καναδάς: Ανακαλύφθηκε μωρό μαμούθ ηλικίας 30.000 ετών
 • Τέλος Σεπτεμβρίου θα εμφανισθεί ο ρομποτικός άνθρωπος του Ελον Μασκ (βίντεο)
 • Τα αγιορείτικα γεμιστά του μοναχού Νικήτα
 • Eικαστική έκθεση από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» (Φώτο & 2 βίντεο)
 • Η NASA παρουσίασε αθόρυβο υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος (βίντεο)
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *