Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Διαστημικές φούσκες για την σωτηρία της Γης

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο ορατές στον πλανήτη και η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει η ανθρωπότητα να μολύνει την ατμόσφαιρα και παράλληλα να βρει γρήγορα αμυντικούς μηχανισμούς ικανούς να περιορίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό ερευνητές του εργαστηρίου Senseable City του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) παρουσίασαν μια νέα ιδέα από τον τομέα της αποκαλούμενης γεωμηχανικής από τον οποίο ξεπηδούν διαφόρων ιδέες και προτάσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται όμως για ιδέες για τις οποίες η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς και αρκετές θεωρούνται από αμφιλεγόμενες ως ανεφάρμοστες ή ακόμη και επιζήμιες.

Οι ερευνητές του MIT κάνουν λόγο για «Διαστημικές Φούσκες». Πρόκειται για φουσκωτές φυσαλίδες που θα τοποθετούνται η μια δίπλα στην άλλη σε σφαιρικούς σχηματισμούς με κάθε σχηματισμό να έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της… Βραζιλίας.  Αυτές οι διαστημικές φούσκες θα στέκονται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία που χτυπά τον πλανήτη μας.

«Πιστεύουμε ότι φουσκωτές σφαίρες από πολύ λεπτές μεμβράνες αποτελούμενες από ομογενοποιημένο λιωμένο υλικό όπως το πυρίτιο οι οποίες θα βρίσκονται στο Διάστημα μπορούν να έχουν την απαιτούμενη ικανότητα εξοστρακισμού της ακτινοβολίας» αναφέρουν οι ερευνητές οι οποίοι σημειώνουν ότι αυτή θα είναι μια συμπληρωματική λύση στις υπόλοιπες προσπάθειες που εξελίσσονται για την αντιστροφή ή έστω περιορισμό του ρυθμού αύξησης της κλιματικής αλλαγής.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν βρεθεί τρόπος μέσω διαστημικών μηχανισμών να απομακρύνουμε το 1,8% της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η Γη τότε θα υπάρξει πλήρης αντιστροφή στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button